Mechelse politie zet zich dit weekend schrap voor protestmars
Foto: Geert Van de Velde

De stad Mechelen trommelt zondag een grote politiemacht voor een verboden rechtse protestmars. Ze neemt ook strenge maatregelen. ‘We roepen mensen op om hun gezond verstand te gebruiken en niet te komen betogen’, zegt burgemeester Alexander Vandersmissen.

De burgemeester herhaalt zijn argumenten om de betoging te verbieden waartoe Vlaams Front oproept. ‘Ten eerste gelden nog altijd de coronamaatregelen. Bovendien heeft de organisator na contact met ons geen moeite gedaan om een plan van aanpak voor te stellen. Een derde reden om de protestmars te verbieden, zijn de racistische spreekkoren bij een eerdere manifestatie in Oostende’ zegt Vandersmissen (Vld-Groen-m+).

Mechelse politie zet zich dit weekend schrap voor protestmars
Mechels burgemeester Alexander Vandersmissen Foto: Dirk Vertommen

De politie Mechelen-Willebroek heeft sterke aanwijzingen dat herrieschoppers en voetbalhooligans naar de Dijlestad willen afzakken om amok te maken. ‘Daarom is de Mechelse binnenstad zondag verboden terrein voor een protestmars en er geldt een samenscholingsverbod voor meer dan vijf personen’, stelt korpschef Yves Bogaerts. De politie krijgt ook de mogelijkheid om systematisch identiteitscontroles uit te oefenen. Parkings Grote Markt, Veemarkt en Kathedraal worden afgesloten.

‘Het wordt dit weekend mooi weer. Een kans voor onze handel en horeca om zich te herpakken. Dat wil ik hen niet laten afnemen door amokmakers. Met onder andere de Open Monumentendag moet zondag een hoogdag van gezelligheid worden in onze stad’, zegt de burgemeester.