Witte universiteitsprofessor die deed alsof ze zwart was, neemt ontslag
Foto: DUKE UNIVERSITY PRESS

Jessica Krug, de witte universiteitsprofessor die zich voordeed als een zwarte vrouw, heeft ontslag genomen. Dat meldt de universiteit waaraan ze les gaf.

‘Dr. Krug heeft haar functie per direct neergelegd. Haar lessen voor dit semester zullen worden gegeven door andere faculteitsleden, en studenten in die cursussen zullen deze week aanvullende informatie ontvangen’, aldus de George Washington University waar Krug tot voor kort les gaf. Haar bio als professor werd van de site van de universiteit verwijderd. Eerder werd al meegedeeld dat Krug dit semester niet meer zou lesgeven.

 

 

De vrouw bekende de feiten zelf in een blogpost die vorige week op de site Medium verscheen. Daarin verwees ze naar haar mentale problemen en kindertijd. ‘Maar mentale gezondheidsproblemen kunnen en zullen nooit uitleggen of goedpraten wat ik gedaan heb’, schreef Krug. ‘Mijn gedrag was het toppunt van geweld, diefstal en toe-eigening van de talloze manieren waarop niet-zwarte mensen de zwarte identiteit en cultuur blijven gebruiken en misbruiken. Ik ben een lafaard.’

Krug was naast professor ook een activist en auteur. Ze ontving subsidies voor een boek over de trans-Atlantische slavenhandel. Daarin bedankt ze haar ‘voorouders, onbekend, zonder naam, die een toekomst het leven ingeblazen hebben waarvan ze niet wisten dat die kon of zou bestaan’. Ze verzon banden met onder meer Angola en Brazilië. In juni sprak ze nog onder de naam Jessica La Bombelara over politiegeweld, terwijl ze naar zichzelf refereerde als een zwarte vrouw.

Het verhaal doet denken aan Rachel Dolezal, de activiste die zich jaren voordeed als een zwarte vrouw.