AB InBev laat dwangsommen uitvoeren wegens onveilige situatie aan brouwerij Jupille
Archiefbeeld van de fabriek in Jupille. Foto: BELGA

Brouwer AB InBev zal wegens een onveilige situatie die is ontstaan aan de brouwerij van het Luikse Jupille voor het eerst in de geschiedenis van het bedrijf dwangsommen laten uitvoeren.

Bij de brouwerij is vorige week een staking uitgebroken, na een reeks coronabesmettingen. Dat gaat gepaard met blokkades van het gebouw. Volgens verslagen van een deurwaarder is er evenwel ook sprake van ‘een agressieve sfeer ter plaatse, sabotage en een gevaarlijke context waarin de vakbond zelfs iemand die verplicht in quarantaine moest verzamelde rond de stakingsposten’. Er is bovendien sprake van ‘ernstige bedreigingen van de vakbond’ die verschillende mensen ontvingen.

Een rechter heeft eerder deze week beslist dwangsommen op te leggen aan mensen die de brouwerij blokkeren en verder gaan dan wat het stakingsrecht toelaat. Om veiligheidsredenen zegt de brouwer geen andere keuze te zien dan die gerechtelijke beslissing toe te passen en dwangsommen te laten uitvoeren. Er zal dan ook 24 uur op 24 een deurwaarder aan de brouwerij van Jupille postvatten.

Om een objectief beeld te krijgen, vraagt de brouwer ook een bijkomend extern onderzoek, waarbij ze de Inspectie op het toezien van het Welzijn zal betrekken.

Ook stakingen in Leuven en Hoegaarden

De socialistische vakbond vindt dat de directie in Jupille te laat is opgetreden nadat een coronahaard opdook in de logistieke afdeling van de brouwer. Er wordt sinds vorige donderdag gestaakt. De vakbond eist dat de personeelsdirecteur en de preventieadviseur opzij worden geschoven. AB InBev weigert dat echter. Verzoeningsoverleg is dinsdagavond afgesprongen. De situatie in de brouwerij - waar onder meer Jupiler wordt gebrouwen - lijkt dan ook muurvast te zitten. De bonden dreigen met een staking tot de finish. Het bedrijf waarschuwt dan weer voor gevaarlijke situaties die de vakbond er creëert, en gaat nu dus over tot het laten uitvoeren van dwangsommen. Dat is voor het eerst in de geschiedenis van het bedrijf, klinkt het.

Intussen blijft AB InBev bij zijn standpunt. Er zijn wel degelijk ‘zeer doeltreffende veiligheidsmaatregelen genomen’ in de brouwerij, wat blijkt uit het groot aantal negatieve coronatests. Het bedrijf dringt er bij de socialistische vakbond op aan terug te keren naar de rede en de continuïteit.

Donderdag zal het werk overigens ook worden neergelegd in de AB InBev-vestigingen in Leuven en Hoegaarden, en dit uit solidariteit met de werknemers van Jupille, zo lieten de vakbonden woensdag weten.