Dirigent van operahuis De Munt onverwacht overleden
archiefbeeld De Munt. Foto: BART DEWAELE

De Belgische dirigent Patrick Davin is woensdagnamiddag, net voor aanvang van een repetitie in operahuis De Munt, onverwacht overleden. Davin was 58 jaar en zou binnenkort ‘Is this the end?’, de wereldpremière en opener van het operaseizoen van De Munt, dirigeren.

‘Tot onze grote ontsteltenis delen wij u het uitermate droevige nieuws mee dat dirigent Patrick Davin deze namiddag overleden is, kort voor aanvang van een repetitie voor de opera Is this the end?. Muzikanten, zangers en medewerkers van de Munt zijn in shock en de geplande repetities werden onmiddellijk afgelast. De gedachten van de directieleden en medewerkers van de Munt gaan op dit moment uit naar de familie en nabestaanden van Patrick Davin’, meldt artistiek directeur Peter De Caluwe in een persmededeling.

Patrick Davin volgde les bij Pierre Boulez en Peter Eötvös en verzorgde de wereldcreatie van talrijke werken van onder meer Philippe Boesmans, , Conlon Nancarrow, Henri en Denis Pousseur, Bruno Mantovani, Jean-Luc Hervé, en Kris Defoort.

Als dirigent werkte hij bij verschillende prestigieuze orkesten in verschillende landen als Duitsland, Frankrijk, Zwitserland of Nederland. In 2018 maakte Davin bijvoorbeeld een fel opgemerkt debuut aan de Deutsche Oper Berlin toen hem gevraagd werd last minute in te springen voor Berlioz’ Damnation de Faust, een uitdaging die hij meesterlijk volbracht. In België werkte hij onder meer voor het l’Orchestre Philharmonique Royal de Liège, het Brussels Philharmonic en het Antwerp Symphony Orchestra.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in