Queenie Swerts – jong, dynamisch én inspecteur bij de Nationale Bank van België
Foto: Agentschap Fantastic

Spontaan, enthousiast en een echte spraakwaterval. Het zijn drie eigenschappen die Queenie Swerts (30) typeren. Of die ook passen bij haar job als inspecteur financiële instellingen bij de Nationale Bank Van België? “Ja hoor. Iedereen is hier expert en op-en-top professioneel, maar ook open van geest, sympathiek en volledig zichzelf. Ik kan hier dus ook helemaal Queenie zijn.” Een gesprek over wie ze zijn, die mensen van de NBB.

Flashback naar het jaar 2014. Queenie behaalt na haar diploma Handelsingenieur ook een manama over de Europese economische integratie en solliciteert bij de Nationale Bank van België.

Zonder grote verwachtingen, met veel zin om er haar carrière vorm te geven. “Mijn eerste indruk toen? Een statig gebouw, intelligente mensen en een heel professionele omgeving. Ik ben van nature uit een nogal enthousiast en spontaan persoon. Dus toen ik werd aangenomen, dacht ik: Queenie, je gaat wel wat moeten dimmen en je serieuze zelve bovenhalen.” Dat deed ze ook, voor enkele maanden toch. “Ik merkte gewoon snel dat er bij de NBB een goeie balans tussen expertise en fun heerst: tijdens meetings met klanten en interne vergaderingen is iedereen 100% professioneel en best formeel, maar in de gangen en op de bureaus is de sfeer een pak losser. Mijn collega’s zijn vriendelijk, open van geest en helemaal zichzelf. Dus kan ik ook echt Queenie zijn!”

En collega’s worden bij de NBB snel vrienden. “Dat zeker. Er zijn ook tal van initiatieven die de sfeer bevorderen. Denk aan teambuildings, afterworkdrinks en sport na het werk. Daarnaast hebben we ontspanningsruimtes - met kickers! - een bibliotheek, enzovoort. Ik ben ook lid van de Club van NBB waarmee we regelmatig wat organiseren én ik zit in het koor. Met ons koor zijn we trouwens naar Rome geweest voor een zangcompetitie tussen verschillende nationale banken! Weet je, dankzij zo'n activiteiten leer je de mensen op een andere manier kennen en ook dat is goed voor de ambiance op de werkvloer.”

Net als Queenie op zoek naar een professionele uitdaging én een losse en ongedwongen werksfeer? De Nationale Bank heeft heel wat mogelijkheden!

Queenie startte op de dienst Oversight, na drie jaar koos ze voor een nieuwe uitdaging als inspecteur financiële instellingen. “Ik ben eigenlijk heel snel en gemakkelijk van job kunnen veranderen. De mogelijkheid hebben om binnen hetzelfde bedrijf iets totaal anders te doen, is voor mij ook zeker een voordeel van de NBB.” Niet dat haar eerste functie niet uitdagend genoeg was. “Integendeel. Ik mocht als ‘rookie’ direct mijn analyses gaan presenteren aan het directiecomité. Ik kwam net van de unief en ontmoette plots al die mensen die ik voordien alleen in de krant zag. Toch best spannend. Je staat er gelukkig niet alleen voor, je managers staan altijd klaar om te helpen. Maar snel die verantwoordelijkheid krijgen - je moments to shine, zeg maar - is wel tof.”

Wat ze als inspecteur doet? “In een notendop: naar de banken gaan en inspecties uitvoeren. En ja, dat is een interessante job! Ik doe inspecties van gemiddeld drie maanden, telkens in een andere instelling en over allerhande onderwerpen. Van risk management tot witwasserij. Ik verander dus ook regelmatig van team en van instelling én leer - ook dankzij opleidingen - snel en veel bij.” Queenie deed ook buiten de landsgrenzen ervaring op. “We zijn de Nationale Bank van België, maar ook een heel internationaal bedrijf. Ik ben al op inspectie geweest naar Slowakije en een keertje naar Amsterdam. Verrijkend om te zien hoe andere nationale banken werken, elk met een eigen aanpak. Bij Oversight mocht ik de NBB trouwens ook vertegenwoordigen op internationaal vlak in het Financial Stability Board. Leuk dat je zo internationaal actief kan zijn.”

En dat je belangrijk bent, voor iedereen in België. “Een van de doelstellingen van de NBB als toezichthouder is de Belgische burger de garantie bieden van een gezond banksysteem. Daar draag ik als inspectrice mijn steentje zeker toe bij. Onze bevindingen kunnen belangrijke gevolgen hebben voor de werking van de instelling en dus voor de klant. Is stresstesting – nagaan of de bank voldoende financiële middelen heeft om extreme schokken (zoals een crisis) te doorstaan - onvoldoende, dan maken we dat duidelijk in ons verslag. Zo zorgen we er mee voor dat de banken robuuster worden en risico's beter gaan inschatten. Zo zijn wij!”

Vergeet het oubollige imago van de Nationale Bank en ontdek net als Queenie de uitdagingen voor jong-professionals! Solliciteer nu!