Afghaanse vicepresident overleeft bomaanslag
Amrullah Saleh Foto: ap

De vicepresident van Afghanistan, Amrullah Saleh, heeft een bomaanslag in het centrum van de hoofdstad Kaboel overleefd. Een bom explodeerde toen het konvooi van de vicepresident passeerde.

Er vielen bij de explosie twee doden en twaalf mensen raakten gewond, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken. Verschillende lijfwachten van Saleh raakten gewond, melden regeringsmedewerkers. Regeringsmedewerkers spreken van een autobom of een bermbom. Een rookwolk na de ontploffing was tot kilometers verder te zien.

Mogelijk taliban

De aanslag is nog niet opgeëist, maar Saleh staat bekend als een tegenstander van de taliban, de islamistische groepering die delen van het land controleert. Binnenkort starten in Qatar vredesgesprekken, al is er nog geen precieze datum voor de gesprekken tussen regering en taliban.

De voorbije maanden waren politici, activisten en religieuze leiders het doelwit van aanslagen. De verantwoordelijken zijn niet gekend. Sommige experts menen dat de aanslagen de Afghaanse burgermaatschappij moeten verzwakken in de aanloop naar de vredesgesprekken.

Afghaanse vicepresident overleeft bomaanslag
Door de aanslag was er een rookwolk te zien in Kaboel. Foto: afp