Preformateur Egbert Lachaert test positief op corona, ook koning laat zich testen
Foto: BELGA

Open VLD-voorzitter en preformateur Egbert Lachaert is besmet geraakt met het nieuwe coronavirus en gaat veertien dagen in quarantaine. Co-preformateur Conner Rousseau testte ondertussen negatief. Ook de koning zal zich laten testen. De formatievergaderingen liggen tijdelijk stil.

‘Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert heeft zich vanmorgen 8 september laten testen op het coronavirus en heeft deze namiddag vernomen dat hij positief is’, laten de Vlaamse liberalen weten in een persbericht. ‘Hij gaat onmiddellijk 14 dagen in quarantaine.’ Alexander De Croo, ondervoorzitter van Open VLD, neemt tijdelijk de leiding van de partij over.

SP.A-voorzitter en co-preformateur Conner Rousseau werd ondertussen ook al getest, zijn resultaat was negatief. ‘Om elk risico te vermijden zal er de komende tijd geen enkele fysieke vergadering doorgaan’, laten SP.A en Open VLD weten in een gezamenlijk persbericht. ‘Intussentijd bekijken ze hoe ze hun werkzaamheden kunnen verderzetten via videoconferentie.’

Ook koning Filip zal zich laten testen. Lachaert bracht afgelopen vrijdag verslag uit bij de koning over de regeringsvorming, maar volgens het paleis worden de afstandsregels steeds gerespecteerd.

Formatievergaderingen opgeschort

De positieve test van Lachaert brengt een kettingreactie op gang. Ook Groen-voorzitster Meyrem Almaci heeft zich ondertussen laten testen, net als haar CD&V-collega Joachim Coens, met wie Lachaert maandag nog overlegde. Ook de andere partijvoorzitters van de andere partijen waarmee hij de voorbije dagen gesprekken voerde zullen getest worden, net zoals hun sherpa’s en Lachaerts naaste medewerkers.

Open VLD hield gisteren een digitaal partijbureau, maar dat was niet bij alle partijen zo. Coens riep zijn troepen gisteren bijvoorbeeld wel fysiek bijeen voor een veelbesproken partijbureau.

Tot alle testresultaten bekend zijn, vinden er geen formatievergaderingen plaats. ‘Eens bekend wie besmet is, kunnen eventuele vervangers aantreden', laat Open VLD-woordvoerder Thomas Vanwing weten.

Hoe de onderhandelingen de komende dagen zullen lopen is nog niet duidelijk. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez vraagt om eerst de testresultaten af te wachten. ‘De afwezigheid van Egbert Lachaert is een groot probleem. Een preformateur kan je niet vervangen zoals een voetbalspeler’, zegt hij op Twitter.

Deining op sociale media

Op sociale media begint wat deining te ontstaan over hoe enkele voorzitters omgaan met de mogelijke besmettingen. Rousseau zegt op Twitter bijvoorbeeld dat hij na zijn negatieve test zijn werk zal verder zetten met inachtneming van alle voorzorgsmaatregelen, en zich over twee dagen opnieuw zal laten testen. Aangezien Rousseau en Lachaert al enkele dagen samen als preformateur aan de slag zijn, zou Rousseau volgens de regels voor ‘nauwe contacten’, die op de website van Sciensano te vinden zijn, 14 dagen quarantaine moeten aanhouden. Een tweede test wordt normaal ook ten vroegste vijf dagen na de eerste gedaan. Een uitzondering geldt evenwel voor personen die een ‘essentieel beroep’ uitoefenen.

De door Rousseau aangekondigde tweede test ‘over twee dagen’ komt dus te vroeg. In het beste geval moet de sp.a-voorzitter negen dagen in quarantaine blijven.

Ook politiek lokt Rousseau reactie uit, omdat hij op Twitter zegt dat er verder kan onderhandeld worden met iedereen die negatief test. Dat is bij MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez in het verkeerde keelgat geschoten. ‘We kunnen niet verder werken met alleen de mensen die negatief zijn. Alle partijen moeten op gelijke voet behandeld worden’, reageert hij.