Tom Dumoulin: “Als ploeg doen we het met Jumbo-Visma geweldig in de Tour, maar persoonlijk had ik er meer van gehoopt”
Foto: Photo News

De laatste twee weken van de Tour de France staan voor Tom Dumoulin in het teken van het verdedigen van de gele leiderstrui van ploeggenoot Primoz Roglic. Daar is de Nederlandse wielrenner van Jumbo-Visma teleurgesteld over.

“Als ploeg doen we het geweldig. Persoonlijk had ik er meer van gehoopt. Maar of ik dat na zo’n lange periode niet actief te zijn geweest ook mocht verwachten, dat weet ik niet. Ik ging er open in. Het was voor mij balen dat het qua prestaties afgelopen weekend in de Pyreneeën tegenviel”, zei Dumoulin maandag tijdens de rustdag in La Rochelle. “Ik weet dat het niet elke wedstrijd feest is, maar ik had toch gehoopt mee te kunnen doen voor de overwinning.”

Dumoulin heeft van de ploegleiding nu een duidelijke taak meegekregen. “Nu word ik de laatste man voor Primoz. Met als rol om volle bak door te rijden tot de finish. We hopen de gele trui naar Parijs te brengen. Het is niet de bedoeling op kop te rijden en me dan uiteindelijk terug te laten vallen en 20 minuten later aan te komen”, legt hij uit. “Misschien kan ik een keer meesluipen in een ontsnapping. Dat andere renners uit het klassement achter mij aan moeten rijden. Maar ik denk dat die kans vrij klein is dat dat een keer het beste plan is de komende weken. Ze zullen vooral in het teken staan van het verdedigen van de gele trui.”

Tom Dumoulin: “Als ploeg doen we het met Jumbo-Visma geweldig in de Tour, maar persoonlijk had ik er meer van gehoopt”
Foto: BELGA

De 29-jarige Limburger heeft er vertrouwen in dat dat gaat lukken. “We hebben wel veel op kop gereden de afgelopen week. Maar ik denk dat we het goed aankunnen. Het is niet dat iedereen makkelijk in ons wiel zat. Iedereen heeft geleden de afgelopen week. Ik denk dat wij in staat zijn dit nog twee weken te doen. De concurrenten hebben ook een hoog niveau. We zullen het slim moeten blijven aanpakken. De derde week gaat de doorslag geven, wie dan de meest frisse benen heeft.”

Dumoulin heeft veel vertrouwen in Roglic. “De indruk die hij geeft is dat hij het volledig onder controle heeft. Hij staat er kalm en gefocust in en voelt zich goed en sterk”, zegt hij. “De etappe-overwinningen zullen nu op een lager pitje komen te staan. Het is ook onze taak niet meer om een groep vluchters terug te halen. De Tour is voor mij geslaagd als we het geel in Parijs hebben. En ik wil verbeteren, dat is mijn persoonlijke doel. Dat ik weer tot de besten van de wereld behoor.”

Roglic: “Vanaf nu is elke dag een uitdaging”

Dumoulins kopman Primoz Roglic vindt het niet erg om de gele leiderstrui in de Tour de France nu al in bezit te hebben. “Het is altijd moeilijk om te zeggen wat het juiste moment is. Voor de manier waarop we tot nu toe hebben gekoerst en onszelf hebben laten zien, verdienen we de gele trui volgens mij wel. De druk wordt nu alleen maar groter. Dat is een mooie uitdaging voor ons”, aldus Roglic.

Tom Dumoulin: “Als ploeg doen we het met Jumbo-Visma geweldig in de Tour, maar persoonlijk had ik er meer van gehoopt”
Foto: Photo News

De Sloveen nam de leiding in het klassement zondag over. De ritzege ging toen naar zijn landgenoot Tadej Pogacar. Roglic: “Hij was de voorbije dagen in de Pyreneeën een van de sterkste renners. Niemand kon hem echt volgen. Het is voor mij erg leuk twee jongens uit Slovenië het hier zo goed te zien doen. Ons land heeft maar 2 miljoen inwoners. Het is best bijzonder dat de twee beste rijders op dit moment uit Slovenië komen. Tijdens de race gunnen we elkaar natuurlijk niets, maar ik heb wel veel respect voor hem.”

Roglic zegt te begrijpen dat de favorietenrol bij hem ligt, maar het is volgens hem nog veel te vroeg nu al conclusies te trekken. “Er gaat nog heel veel gebeuren. In de derde week, na de tijdrit op de voorlaatste dag, weten we hoe de zaken er echt voorstaan. Het doel is natuurlijk om de gele trui in Parijs nog steeds te hebben.”