Jacob Blake vanuit ziekenhuisbed: ‘Alles doet pijn’
Foto: AFP

Jacob Blake, de zwarte Amerikaanse man die vorige maand meermaals door een witte agent in de rug werd geschoten, spreekt voor het eerst sinds het incident. ‘Alles doet pijn’, zegt hij vanuit zijn ziekenhuisbed. Blake is verlamd vanaf zijn middel.

‘Ik heb nietjes in mijn rug, nietjes in mijn damned buik’, zegt Blake in de video die zijn advocaat Ben Crump op Twitter plaatste. ‘Ademen doet pijn, slapen doet pijn, bewegen doet pijn en eten doet pijn.’ De 29-jarige Amerikaan werd op 23 augustus door een witte agent meermaals in de rug geschoten in Wisconsin.

Blake roept iedereen op om ‘hun leven te veranderen’. ‘Je leven kan zo van je afgenomen worden. We kunnen samenkomen, wat geld verdienen en dingen gemakkelijker maken voor onze mensen omdat er zo veel tijd verloren is.’

Ondertussen zijn er in verschillende Amerikaanse steden protesten tegen de politie en tegen het rechtssysteem. Die begonnen na het overlijden van George Floyd, het politieoptreden tegen Blake was olie op het vuur. Twee dagen nadat Blake beschoten werd, liep één protest zwaar uit de hand: de 17-jarige witte Kyle Rittenhouse, schoot twee betogers neer. Vorige week nog kwamen er beelden naar boven van het overlijden van de 41-jarige Daniel Prude wat leidde tot protesten en de schorsing van zeven betrokken agenten. Op de vierde dag van die protesten werd traangas ingezet om de tweeduizend betogers uit elkaar te jagen. Negen betogers werden gearresteerd, drie politieagenten werden gewond naar het ziekenhuis gebracht.