Kwart meer voetgangers omgekomen in verkeer
Foto: MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Vorig jaar zijn in België 92 dodelijke slachtoffers gevallen bij de voetgangers in het verkeer, of 18 meer dan in 2018. Het gaat om een toename met 24 procent, zo meldt Touring maandag.

De mobiliteitsorganisatie start daarom samen met internationale koepelorganisatie FIA een affichecampagne. De bedoeling is om weggebruikers te laten stilstaan bij de veiligheid van voetgangers.

‘Stappen stimuleren’

Wereldwijd sterven dagelijks 3.500 mensen in het verkeer, bij de 15- tot 29-jarigen is dat zelfs de eerste doodsoorzaak. ‘Zwakke weggebruikers moeten beter beschermd worden. Het stappen moet worden gestimuleerd voor korte afstanden, zeker in de stad. Maatregelen dienen gericht te zijn op drie elementen: de weggebruiker, de voertuigen en de weginfrastructuur’, aldus Touring.

Duizend affiches

De campagne loopt wereldwijd en in ons land wordt de aandacht dus gevestigd op de veiligheid van voetgangers. Twee prominenten vertegenwoordigen de campagne. Het gaat om Formule 1-piloot Charles Leclerc en om prinses Charlene van Monaco.

In België zullen op duizend locaties affiches te zien zijn en zal er communicatie zijn via de sociale media. De actie steunen kan bovendien door het manifest voor meer verkeersveiligheid te ondertekenen.