Een brand in Californië die 7.000 hectare aan grond heeft beschadigd, ontstond door een apparaat dat gebruikt werd op een ‘gender reveal’-feestje. Intussen zijn de branden in de staat zo hevig geworden dat de gouverneur de noodtoestand heeft uitgeroepen in vijf county’s.

De grote brand in El Dorado, Californië , werd veroorzaakt door een ‘pyrotechnisch apparaat dat werd gebruikt op een gender reveal party’, maakten de plaatselijke brandweerautoriteiten bekend.

De Amerikaanse staat kampt al enkele weken met hevige branden door het aanhoudende droge en warme weer. Volgens de Californische brandweer bestrijden momenteel zo’n 12.500 brandweerlieden 22 grote branden. ‘Door de droge weersomstandigheden is er niet veel nodig om een natuurbrand te starten. Degenen die verantwoordelijk zijn voor de branden als gevolg van nalatigheid of illegale activiteiten kunnen financieel en strafrechtelijk aansprakelijk worden gesteld’, aldus de verklaring die zondag werd vrijgegeven.

Door de bewuste El Dorado-brand moesten zo’n 3.000 mensen evacueren, meldde het Amerikaanse televisienetwerk CBS.

‘Gender reveal parties’, waarbij aanstaande ouders het geslacht van hun baby aankondigen aan vrienden en familie, zijn erg populair in Amerika. Het fenomeen waait stilaan ook over naar ons land. Op die feestjes wordt vaak op een grootse manier aangekondigd of het een meisje of een jongen wordt.

Noodtoestand

Intussen heeft de gouverneur van Californië, Gavin Newsom, de noodtoestand uitgeroepen in vijf county’s vanwege de aanhoudende bosbranden. Dit heeft de krant The New York Times gemeld.

Door de noodtoestand kan de Nationale Garde van de staat gemobiliseerd worden en kunnen er extra middelen naar de getroffen gebieden gaan. Overheidsdiensten kunnen ook contracten met leveranciers afsluiten zonder de regels te volgen die normaal van kracht zijn.

Nog geen drie weken geleden heeft de gouverneur om eenzelfde reden ook al de noodtoestand uitgeroepen in drie andere county’s.