Wachtrij bij studentenpsycholoog neemt toe: bijna twee derde meer bezoeken in 5 jaar tijd
Foto: BART DEWAELE

Het aantal studenten dat langsging bij een studentenpsycholoog is de afgelopen vijf jaar met 63 procent gestegen. In het academiejaar 2018-2019 ging het om 15.613 studenten, tegenover 9.553 vijf jaar eerder.

Vlaams Parlementslid Brecht Warnez (CD&V) vroeg de cijfers op. ‘De wachtrijen bij studentenpsychologen worden steeds groter. Elke student moet recht hebben op vijf sessies bij de psycholoog en er moet verder in online hulp en zelfhulp geïnvesteerd worden’, vraagt Warnez voor de aanvang van het nieuwe academiejaar.

In Vlaanderen is elke hogeschool en universiteit verplicht om studenten medische en psychologische dienstverlening aan te bieden. Overal worden groepsactiviteiten aangeboden, al blijft de deelname daaraan eerder beperkt. Dit is anders bij de individuele psychologische hulpverlening, schetst Warnez.

In het academiejaar 2018-2019 brachten 15.613 studenten één of meerdere bezoeken aan de studentenpsycholoog. Dit is een stijging van 63 procent ten opzichte van 2014-2015, met toen 9.553 studenten. De Erasmushogeschool Brussel biedt geen eigen psychologische of psychotherapeutische consultaties aan en zit niet in deze cijfers.

‘Taboe doorbroken’

Warnez ziet een combinatie twee factoren voor het stijgende aantal bezoeken bij studentenpsychologen. ‘Universiteiten en hogescholen werken sterk sensibiliserend rond het mentale welzijn van studenten. Het taboe wordt daardoor doorbroken. Verder is er een steeds stijgende druk op studenten, denk aan de sociale media maar ook de algemene sterkere prestatiedruk in de maatschappij.’

Met de CD&V-jongeren pleit Warnez ervoor dat elke student recht heeft op vijf consultaties op jaarbasis bij studentenpsychologen. In elke universiteit en hogeschool moeten voldoende psychologen of therapeuten aanwezig zijn om elke student binnen de twee weken een afspraak te kunnen garanderen.

Ze vragen daarom aan minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) om meer middelen voor de studentenvoorzieningen en om vast te leggen dat die enkel voor psychologische dienstverlening worden aangewend.

Correctie 7 september: In het artikel stond aanvankelijk dat LUCA School of Arts geen psychologische of psychotherapeutische consultaties aanbiedt. De hogeschool doet dit wel, zij het deels in samenwerking met studentenvoorzieningen UCLL en KU Leuven.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig