Premier Johnson dreigt met harde breuk na Brexit-overgangsfase
Foto: REUTERS

Kort voor de volgende gespreksronde over een Brexit-handelsakkoord heeft de Britse premier Boris Johnson de Europese Unie een deadline gesteld. Midden oktober moet er een akkoord zijn, zodat zo’n deal nog goedgekeurd kan worden. Anders komt er geen vrijhandelsakkoord tussen Groot-Brittannië en de EU, zei Johnson zondagavond in Londen.

In de plaats daarvan wil Londen dan een akkoord met de EU naar Australisch model. De EU heeft met Australië tot nu toe slechts een raamakkoord, over onder meer technische obstakels. In het algemeen gebeurt de handel tussen Europa en Australië op basis van de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Toegepast op Groot-Brittannië wordt dat dus de gevreesde ‘No Deal’.

De Britse hoofdonderhandelaar David Frost was zondag nog scherper van toon. Hij is het volledig eens met Johnson dat Groot-Brittannië niets te vrezen heeft van een Brexit zonder akkoord, zei hij in de krant Mail on Sunday. ‘Ik geloof niet dat dat ons op een of andere manier angst aanjaagt’, zei Frost in een interview.

Dinsdag wordt de Europese hoofdonderhandelaar Michel Barnier in Londen verwacht. Groot-Brittannië stapte eind januari uit de EU. Maar in een overgangsfase tot eind dit jaar behoort het land nog tot de Europese interne markt en de douane-unie, zodat er in de praktijk nog bijna niets veranderd is. Als er geen verdrag komt over de toekomstige relaties, kan het begin 2021 tot een harde economische breuk komen met toltarieven en andere handelsbelemmeringen.

Pond zakt

Op de financiële markten wordt negatief gereageerd op het ultimatum van Johnson. Nu de kans op een ‘No Deal’ weer toeneemt, zakt het pond in waarde. Kenners menen dat het pond de komende tijd flink aan waarde kan verliezen. Ze spreken van het begin van een ‘pijnlijke correctie’.