Tienduizenden betogers op straat ‘om Montenegro onafhankelijk te houden’
Foto: AFP

Een week na de verkiezingen in Montenegro zijn zondagavond tienduizenden betogers op straat getrokken in verschillende steden. Zij vrezen dat de pro-westerse partij de macht verliest als pro-Servische en pro-Russische groeperingen erin slagen een coalitie te vormen.

Hoewel Montenegro’s lang regerende Democratische Partij van Socialisten (DPS) de verkiezingen van vorige week had gewonnen, behaalde een coalitie van drie oppositiepartijen nipt de meeste zetels (41 van de 81) in het parlement. Genoeg dus om te proberen de volgende regering te vormen. Twee van die partijen zijn pro-westers, maar de sterkste fractie in de oppositie is het pro-Servische en pro-Russische Democratisch Front (DF) met 27 zetels.

De oppositiepartijen willen president Milo Djukanovic, die al bijna dertig jaar Montenegro leidt, van de macht verdrijven. Ze beschuldigen hem van corruptie, banden met de maffia en aanslagen op critici van de regering. Djukanovic leidde het kleine Balkanland in 2006 naar de onafhankelijkheid van Servië en maakte het een partner van het Westen.

Op basis van de krachtverhoudingen bij de oppositiepartijen vrezen voorstanders van de onafhankelijkheid van Montenegro dat het land onder de dominantie van de DF weer in Servisch en Russisch vaarwater zou kunnen terechtkomen.

‘Serviërs mengden zich’

De spanningen in het land stijgen al sinds vorige week, toen duizenden aanhangers van de oppositiepartijen luidruchtig de overwinning vierden. Deelnemers zwaaiden met Servische vlaggen en scandeerden denigrerende leuzen over president Djukanovic. De oppositieleiders hadden hun aanhangers voor het protest wel opgeroepen om zich te onthouden van provocaties, maar daar werd dus geen gehoor aan gegeven.

Djukanovic, die ook partijleider van DPS is, heeft buurland Servië er intussen van beschuldigd zich te hebben gemengd in de verkiezingen. Die werden gehouden na maandenlange protesten van aanhangers van de Servisch-orthodoxe kerk, die op hun beurt plaatsvonden nadat Montenegro een religieuze wet had goedgekeurd die volgens de kerk nadelig is voor haar eigendommen in het land.

Patriotten

Het is onduidelijk wie de betogingen zondag heeft georganiseerd. De meeste sprekers stelden zich voor als ‘patriotten’, die slechts één enkele partij kennen, namelijk de staat Montenegro. De onafhankelijke krant Vijesti zag onder de deelnemers van de betoging evenwel talrijke prominente politici van Djukanovics partij DPS.