Rusland beschuldigt Duitsland van vertraging onderzoek Navalni
Foto: AFP

Rusland heeft Duitsland er zondag van beschuldigd het onderzoek naar de vergiftiging van Aleksej Navalni te vertragen. De Russische oppositiepoliticus ligt in het ziekenhuis in Berlijn. Volgens de Duitse overheid is hij vergiftigd in Rusland door een neurotoxisch product van het type novitsjok.

‘Berlijn is het proces van het onderzoek dat ze eist, aan het vertragen. Opzettelijk?’, aldus de woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken Maria Zacharova op Facebook. ‘Tot op heden zijn we niet zeker dat Duitsland geen dubbel spel speelt’, aldus Zacharova. Volgens haar treuzelt Berlijn met te antwoorden op de verzoeken van de Russische justitie.

Duitsland en andere westerse landen eisten dat Moskou verduidelijking brengt rond de vergiftiging. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zei deze week sceptisch te zijn over de beschuldigingen en heeft Berlijn gevraagd om bewijzen te leveren.

Duitsland dreigt met opblazen pijplijnproject

De Duitse regering heeft ondertussen voor het eerst de zaak-Navalni gekoppeld aan het Duits-Russische gasproject Nord Stream 2. Minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas (SPD) sprak in de krant Bild am Sonntag opnieuw de hoop uit dat de vergiftiging van de Russische oppositieleider opgehelderd wordt. ‘Ik hoop niet dat de Russen ons dwingen om ons standpunt over pijplijnproject Nord Stream 2 te herzien.’

Maar Maas zei ook dat een stopzetting van het project, dat bijna rond is, ook Duitse en Europese bedrijven zou schaden. ‘Wie dat eist, moet zich ook bewust zijn van de consequenties. Bij Nord Stream 2 zijn meer dan honderd ondernemingen uit twaalf Europese landen betrokken, de helft uit Duitsland.’ De discussie nu verengen tot Nord Stream 2 doet de zaak geen recht aan, aldus Maas.

LEES OOK: Merkel is niet van plan ‘Poetin-pijplijn’ stop te zetten

‘Als er van Russische kant de komende dagen geen bijdrage komt om de zaak op te helderen, zullen wij ons met onze partners moeten nadenken over een antwoord’, zei Maas. ‘Als we over sancties nadenken, moeten die zo doelgericht mogelijk zijn.’