Een dode en zeven gewonden bij ‘ernstig voorval’ in Birmingham
Foto: AP

In de Britse stad Birmingham zijn zaterdagnacht verschillende mensen neergestoken. De politie spreekt van een ‘ernstig voorval’, er viel zeker één dode en zeven gewonden. Er werd een moordonderzoek opgestart. In Londen geraakten bij een steekpartij dan weer vijf mensen gewond.

De incidenten gebeurden tussen 00.30 uur en 2.20 uur lokale tijd (01.30 uur en 3.20 uur Belgische tijd), op vier verschillende plaatsen in het stadscentrum. De hulpdiensten kwamen ter plaatse, uiteindelijk kwam één man om het leven, van de zeven gewonden zijn een man en een vrouw er ernstig aan toe. ‘We vermoeden dat de incidenten (...) aan elkaar gelinkt zijn en doen er alles aan om te vinden wie verantwoordelijk was’, aldus de politie.

Het is nog onduidelijk wat het motief is voor de steekincidenten. De politie beschikt volgens Britse media nog niet over aanwijzingen dat sprake is van een terreurdaad of van geweld tussen criminele bendes.

De politie heeft meer manschappen ingezet in de stad. Iedereen die iets heeft gezien of beelden heeft van het voorval, wordt gevraagd zo snel mogelijk contact op te nemen. Zij kunnen zich melden via de website van de politie.

‘De evenementen gedurende de vroege uren van deze ochtend zijn tragisch, schokkend en begrijpelijk schrikwekkend’, aldus politiechef Steve Graham. Volgens hem is er ‘absoluut geen suggestie’ dat de mesaanvallen aan terreur zijn gelinkt, citeert de omroep BBC hem. ‘Het lijkt een willekeurige aanval te zijn, want we hebben geen banden gevonden tussen de slachtoffers’, aldus nog Graham.

Premier Boris Johnson zei op Twitter mee te leven met de mensen die zijn getroffen door het ‘verschrikkelijke incident’. Hij bedankte de hulpdiensten voor hun inzet.

Steekpartij in Londen

In Bexleyheath nabij de Britse hoofdstad Londen zijn vijf mensen gewond geraakt bij een steekpartij. Eén iemand heeft potentieel levensbedreigende verwondingen opgelopen. Vijf mannen zijn opgepakt, meldt de politie. Het incident gebeurde zaterdagavond.