Aantal besmettingen met coronavirus stijgt voor het eerst in weken weer licht
Foto: Photo News

Het dagelijkse gemiddelde van het aantal coronabesmettingen is voor het eerst in weken weer licht gestegen. Dat blijkt zondagochtend uit de gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano. De jongste zeven dagen waarvoor volledige cijfers beschikbaar zijn, kwamen er iedere dag gemiddeld 453,6 nieuwe besmettingen bij. Dat is een stijging van 3 procent. Een dag eerder ging het nog om 445 nieuwe gevallen.

Het gemiddelde aantal overlijdens blijft nog wel licht dalen, tot 3,1 per dag. Ook het gemiddelde aantal ziekenhuisopnames blijft licht dalen tot 16,7 per dag. In totaal zijn er in ons land nu 9.906 overlijdens geteld van personen die besmet waren met het coronavirus.

Opvallend is dat het aantal nieuwe besmettingen de jongste zeven dagen in iedere provincie stijgt, met uitzondering van Brussel en Antwerpen. Met respectievelijk 793 en 570 besmettingen in één week liggen de cijfers daar nog altijd wel het hoogst.

Donderdag wees viroloog Marc Van Ranst al op het grote aantal reizigers dat terugkeert naar ons land als een belangrijke oorzaak van de mindere cijfers, maar ook coronamoeheid speelt volgens Van Ranst een rol. ‘De schrik is weg en veel mensen houden zich niet meer aan de regels. Dat sentiment wordt nu gesteund door enkele open brieven en politici die pleiten voor het “leren leven met het virus”.’

Vrijdag gaf viroloog Steven Van Gucht meer uitleg bij de recente cijfers op de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum.