Bij een demonstratie tegen migranten in het zuid-Engelse Dover is het zaterdag tot een confrontatie gekomen tussen manifestanten en de politie. Tien manifestanten werden opgepakt.

Zowat honderden manifestanten kwamen zaterdag samen in de Engelse kuststad. Ze zongen patriottische liederen en droegen daarbij maskers met daarop de Union Jack, de vlag van het Verenigd Koninkrijk. De manifestanten legden ook het verkeer op een drukke snelweg voor meer dan een uur stil. Bij clashes met de politie werden tien manifestanten opgepakt.

Er was ook een tegenbetoging opgedaagd. De Kent Anti-Racism Network wilde zich solidair tonen met de vluchtelingen. Vorige nacht werd door de humanitaire liefdadigheidsinstelling Freedom From Torture ook de boodschap ‘Overstijg angst, vluchtelingen welkom’ geprojecteerd op de witte kliffen van Dover.

Meer en meer migranten proberen het Kanaal over te steken en proberen via Calais in Frankrijk het Britse Dover te bereiken. Woensdag nog probeerden 400 migranten het Kanaal over te steken, het grootste aantal op één dag. Dit jaar zouden naar schatting al ruim 300 boten het Kanaal hebben overgestoken, met aan boord ruim 5.000 vluchtelingen.

Het Kanaal oversteken in kleine bootjes is niet zonder gevaar want het Kanaal wordt druk bevaren door grote schepen. Volgens de Britse autoriteiten is de toename van het aantal oversteekpogingen te verklaren door het goede weer, de coronapandemie en de veranderde manier van controleren in Calais.

Protest tegen migranten loopt uit de hand in Engelse Dover
Foto: AFP
Protest tegen migranten loopt uit de hand in Engelse Dover
Foto: AFP
Protest tegen migranten loopt uit de hand in Engelse Dover
Foto: AFP