‘El Chapo’ in beroep tegen levenslange celstraf
El Chapo bij zijn uitlevering in 2017. Foto: AP

De voormalige Mexicaanse drugsbaron Joaquin ‘El Chapo’ Guzman gaat in beroep tegen de levenslange celstraf die vorig jaar in de Verenigde Staten tegen hem is uitgesproken nadat hij werd veroordeeld voor decennialange drugssmokkel naar de VS.

Guzman werd in 2017 door Mexico uitgeleverd aan de VS en werd daar in 2019 tot levenslang veroordeeld op basis van tien feiten, gaande van betrokkenheid bij een criminele bende tot drugssmokkel, witwassen en wapengebruik.

‘El Chapo’ stond een kwarteeuw aan het hoofd van het Sinaloakartel, een van de grootste en meest gewelddadige bendes van Mexico. Hij wordt beschouwd als de machtigste drugshandelaar ter wereld. Guzman zou op 25 jaar tijd 1.200 ton cocaïne de VS hebben binnengesmokkeld en zou ook de opdracht hebben gegeven voor de moord op 26 personen, soms na ze te folteren.

Volgens de verdediging van Guzman hebben de uitzonderlijke veiligheidsmaatregelen tegen Guzman een eerlijk proces onmogelijk gemaakt. Zo zat Guzman 2,5 jaar in isolatie, waardoor het ook moeilijk was om met zijn verdediging te spreken.

Daarnaast zegt de advocaat van de 63-jarige Mexicaan dat het gerecht de mediaberichten heeft genegeerd over het feit dat verschillende juryleden tijdens het proces nieuwsberichten en berichten op sociale media hebben gevolgd, terwijl dat door de rechter verboden was om zo de rechtsgang niet te beïnvloeden.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig