Elise Mertens klopt makkelijk Caty McNally en blijft zonder setverlies op US Open: “In het begin nochtans niet bij de les”
Elise Mertens. Foto: BELGA

Elise Mertens (WTA 18) staat zonder setverlies in de vierde ronde van de US Open. Na een moeizaam begin, waarin ze twee setpunten voor Caty McNally (WTA 124) moest wegwerken, stoomde ze vervolgens autoritair naar winst.

Het eerste kwartier liet nochtans weinig goeds vermoeden. Caty McNally (WTA 124) ontfutselde Mertens al meteen haar eerste opslagspelletje, wat leidde tot een snelle 0-3 voor de Amerikaanse tiener. Dat de 24-jarige Limburgse toen al aan zes unforced errors zat, toonde hoe slordig haar wedstrijdbegin was. Een kwartier lang had ze gezwommen, maar vanaf de vierde game brak beterschap aan. Met autoritair tennis herstelde ze het evenwicht: 3-3.

Was dat de aanzet voor de definitieve vlucht naar setwinst? Verre van. McNally toonde zich verrassend veerkrachtig voor een 18-jarige die haar eerste passage in de derde ronde van een grand slam doormaakte. De Amerikaanse doorbrak nogmaals Mertens’ opslag en reikte met twee setpunten bij 4-5 zelfs naar setwinst. Mertens ontsnapte uit die benaderde situatie en won alsnog de laatste drie games: 7-5. De woedende manier waarop McNally haar racket wegkeilde, gaf het aan: een kolossale kans was gemist.

Met dit niveau zal McNally snel een plek veroveren bij de tophonderd, maar kon zij zich – zo jong, zo onervaren – nog herstellen van die tik? Het antwoord is neen. Mertens nam steeds nadrukkelijker het commando over en moest slechts één game afgeven: 7-5, 6-1, goed voor haar 22ste zege van het seizoen.

Elise Mertens en Aryna Sabalenka plaatsen zich voor kwartfinales dubbelspel

Elise Mertens heeft zich zaterdag aan de zijde van de Wit-Russische Aryna Sabalenka geplaatst voor de kwartfinales van het dubbelspel op de US Open.

Mertens en Sabalenka, de titelverdedigers en tweede reekshoofden, versloegen de Amerikaanse tandem Jessica Pegula/Shelby Rogers in 2 sets met 3-6 en 6-7(5). In de kwartfinales treffen ze de Russin Vera Zvonareva en de Duitse Laura Siegemund, die door Mertens in de eerste ronde van het enkeltoernooi werd uitgeschakeld.

Mertens: “Met het mes tussen de tanden”

“Het was een bijzonder lange dag, maar ik ben blij met hoe de duels verlopen zijn”, reageerde Mertens na haar twee zeges. “In het begin van de partij tegen McNally was ik nochtans niet bij de les”, vertelde de Belgische nummer 1. “Toen het in de eerste set op een gegeven moment 5-4 stond, kon het alle richtingen uit. Ik wist dat het een belangrijk moment in de wedstrijd was en ging meer met het mes tussen de tanden tennissen. Eens ik de eerste set op zak had, ging het voor mij in stijgende lijn.”

In de volgende ronde op Flushing Meadows in New York wacht het Amerikaanse tweede reekshoofd Sofia Kenin (WTA 4). Zij rekende af met de Tunesische Ons Jabeur (WTA 31) in 7-6 (7/4) en 6-3. Mertens speelde al twee keer tegen Kenin, vorig jaar in Mallorca en Wuhan, maar verloor telkens.

“Ik ontmoette Kenin dus al, zij is een speelster die makkelijk de goede hoeken vindt”, zei Mertens. “Mentaal is ze ook sterk. Ik weet dat ik agressief voor de dag zal moeten komen. De laatste keer dat ik het tegen haar opnam, in Wuhan (4-6, 6-4, 7-6 (7/5), red.), verloor ik erg nipt.”

Elise Mertens klopt makkelijk Caty McNally en blijft zonder setverlies op US Open: “In het begin nochtans niet bij de les”
Foto: AFP