Hoop op ‘wonder van Beiroet’ lijkt te vervliegen, maar reddingswerkers zoeken verder
Reddingswerkers zoeken al dagen naar een overlevende, tot zover zonder succes. Foto: AP

In Libanon vervliegt de hoop dat een maand na de verwoestende explosie in de haven van Beiroet nog iemand levend onder het puin ligt.

Reddingswerkers zoeken al dagen in de restanten van het ingestorte pand in de wijk Gemmayzeh. Daar reageerde woensdagnacht een speurhond van een Chileens zoekteam. Een sensor leek vervolgens ook een hartslag waar te nemen onder het puin, achttien slagen per minuut. Over wie het kon gaan, was niet duidelijk. In de buurt, waar iedereen elkaar kent, geldt niemand als vermist.

Van veel optimisme is inmiddels geen sprake meer. Een Chileense expert schatte de kans dat nog iemand levend uit het puin ligt, op twee procent. Ook Libanese functionarissen benadrukken dat er maar weinig hoop is.

Toch spreekt de zoekactie tot de verbeelding in het land, dat naast de ramp met ruim 190 doden en meer dan 6.000 gewonden ook worstelt met de corona-epidemie en een zware economische crisis. ‘Ik besefte niet dat ik zo hard een wonder nodig had’, zegt de 32-jarige filmmaker Selim Mourad. ‘Alstublieft God, geef Beiroet het wonder dat het verdient.’

‘Bij zoekoperaties zoals deze, mag je nooit de hoop verliezen noch benadrukken dat er hoop is’, zei George Abou Moussa van de Libanese civiele bescherming aan Reuters. Ongeveer vijftig reddingswerkers gaan dus ook zaterdag verder met de zoektocht, ook al houdt dat een risico in. De buurt is zwaar getroffen door de explosie en veel gebouwen staan op instorten.