Turkije organiseert militaire oefeningen voor kust Cyprus
Turks boorschip Yavuz in de economische zone van Cyprus. Foto: reuters

Het Turkse leger zal vanaf zondag militaire oefeningen houden voor de kust van Cyprus. De oefeningen vinden plaats nu de spanningen met Griekenland zijn opgelopen.

De oefening heet ‘Mediterranean Storm’ en zal duren tot donderdag. Ook eenheden van het Turkse deel van Cyprus zullen deelnemen, zei Ankara.

Volgens het Turkse ministerie van Defensie is de jaarlijkse oefening bedoeld op het ‘verbeteren van de gezamenlijke training, samenwerking en interoperabiliteit’ tussen het Turkse vasteland en het commando op het noorden van Cyprus. Op het menu staan simulaties van luchtaanvallen en van zoek- en reddingsoperaties bij gevechten.

Cyprus is opgedeeld in een Grieks zuiden en een internationaal niet-erkend Turks noorden sinds 1974. Toen viel Turkije het eiland binnen als reactie op een staatsgreep.

Beide landen voeren rivaliserende militaire oefeningen uit in het gebied, waar een Turks onderzoeksvaartuig tot 12 september boringen uitvoert. Dat schip heeft een escorte van oorlogsvaartuigen.

De spanningen in het gebied zijn opgelopen door die Turkse proefboringen naar gas in wat de EU beschouwt als de exclusieve economische zone van Cyprus.

De NAVO en de Europese Unie boden al bemiddeling aan. Maar om die dialoog een kans te geven, moet Turkije eerst ophouden met de eenzijdige booractiviteiten. Als dat niet gebeurt, zullen de Europese leiders op hun speciale top op 24 september een lijst met sancties bespreken tegen Turkije.

Italië en Duitsland staan weigerachtig tegenover sancties. Turkije is een belangrijk exportland voor Duitsland, dat ook vreest dat president Erdogan als reactie weer meer migranten zou laten vertrekken richting Griekenland. Maar Griekenland en Cyprus zijn vastbesloten het spel hard te spelen en kunnen daarbij rekenen op de steun van Frankrijk.

Het conflict in de Middellandse Zee gaat niet enkel over gas maar vooral om het leiderschap in de regio.