Tom Dumoulin kon zijn ogen alweer niet geloven toen hij Wout van Aert zag winnen: “Het is spelen met de pedalen”
Foto: BELGA

Tom Dumoulin stak na de zevende etappe in de Tour de France de loftrompet over ritwinnaar en teamgenoot Wout van Aert. “Wat die jongen allemaal kan. Hij heeft kilometers gesleurd om ons uit de wind te houden en dan perst die ‘grote beer’ er nog even een sprint uit. Het is ongelooflijk”, zei de renner van Jumbo-Visma na de helse rit.

LEES OOK. Wout van Aert krijgt opnieuw veel lof, maar had tweede ritzege in de Tour niet gepland: “Ongelooflijk, wauw!”

“Op een of andere manier lukte het vandaag bij ons. We zaten steeds goed mee voorin, zelfs onze kleine klimmers George Bennett en Sepp Kuss waren mee. We wisten ook waar het door de wind zou gaan breken en dat gebeurde ook. Dat is een kwestie van goed timen”, zei Dumoulin, die in de laatste kilometers zelfs meehielp de sprint van Van Aert voor te bereiden.

Enkele belangrijke klassementsrenners, onder wie Tadej Pogacar, Richard Carapaz, Richie Porte en Mikel Landa ontbraken in de voorste groep en werden op meer dan één minuut achterstand gereden. “We wisten dat zij de slag hadden gemist en daarom reden wij ook zo hard door. Dit kon niet beter gaan”, aldus Dumoulin, de nummer vijf in het algemeen klassement.

Tom Dumoulin kon zijn ogen alweer niet geloven toen hij Wout van Aert zag winnen: “Het is spelen met de pedalen”
Foto: BELGA

“Ik denk dat we in een goede flow zitten en dat alles lukt. Dat is mooi om te zien”, vervolgde de oud-winnaar van de Ronde van Italië, die ook de mentale veerkracht bij zijn Belgische ploeggenoot Van Aert roemde. “Na zijn knechtenwerk moet hij ineens switchen. Ik kan me voorstellen dat dat lastig is. Ik heb er geen woorden voor wat hij doet. Het is spelen met de pedalen.”

“Het is niet zo dat Wout vanaf kilometer nul met de sprint in zijn hoofd zit”, legt Dumoulin uit. “Hij is juist vanaf de start bezig met het beschermen van Primoz Roglic. Als Primoz en ik en ploegleider Grischa Niermann dan zeggen, we zijn veilig, Wout ga er alsjeblieft voor, dan kan hij gaan. Dat doet hij al twee dagen. Geweldig.”