KU Leuven start nieuw tuchtonderzoek naar Reuzegom, UAntwerpen meldt zich als benadeelde partij
Foto: rr

De KU Leuven start een nieuw tuchtrechtelijk onderzoek naar de studenten die betrokken waren bij het doopritueel waarbij eind 2018 Sanda Dia is overleden. De Universiteit Antwerpen heeft zich ondertussen ook bij het gerecht gemeld als benadeelde partij in de zaak-Reuzegom.

De beslissing van de KU Leuven heeft onmiddellijke gevolgen voor de betrokkenen. Zij krijgen tot het einde van het eerste semester van het nieuwe academiejaar geen toegang tot de universiteitsgebouwen. Dat meldt de KU Leuven vrijdag.

De KU Leuven heeft eerder al een tuchtmaatregel opgelegd aan de studenten die betrokken waren bij de Reuzegom-doop van 4 en 5 december 2018. De 20-jarige Dia, een student van de KU Leuven, kwam toen om het leven bij die doop. De betrokken studenten kregen - op basis van de informatie die toen beschikbaar was - een maatschappelijke taakstraf en moesten een paper schrijven. Critici noemden die tuchtmaatregelen te licht.

De universiteit heeft onlangs inzage gevraagd in het strafrechtelijk dossier. Dat verzoek is volgens de KU Leuven ingewilligd. ‘De universiteit maakt intussen gebruik van haar inzagerecht en is een nieuw tuchtrechtelijk onderzoek gestart’, klinkt het.

Daarnaast heeft de KU Leuven ook beslist om de betrokken studenten tijdelijk te toegang tot de universiteitsgebouwen te ontzeggen. Die ingreep is bedoeld om ‘de onderwijsactiviteiten veilig en sereen te laten verlopen’. ‘De betrokken studenten krijgen tot het einde van het eerste semester van het academiejaar 2020-21 geen toegang tot de universiteitsgebouwen en kunnen ook bij interactief afstandsonderwijs geen actieve rol opnemen. Zij krijgen wel de mogelijkheid tot het volgen van digitale lessen waarvoor geen contact met medestudenten vereist is’, stelt de KU Leuven.

De universiteit geeft voorlopig geen verdere commentaar ‘om de sereniteit van de interne procedures en van de gerechtelijke procedure te bewaren’.

Antwerpen

Ook aan de universiteit van Antwerpen loopt nu een interne tuchtprocedure. UAntwerpen heeft zich ook bij de procureur gemeld als benadeelde partij: een van de studenten van de Antwerpse universiteit is betrokken in het onderzoek naar de dood van Sanda Dia. ‘Zeer onlangs’ heeft de Universiteit Antwerpen vernomen dat een student van de universiteit betrokken is in het onderzoek naar de dood van Sanda Dia.

‘UAntwerpen heeft dadelijk het nodige gedaan met het oog op het opstarten van een interne tuchtprocedure’, schrijft de universiteit. Intussen heeft de universiteit zich ook bij de procureur des Konings in Hasselt als benadeelde partij gemeld.

De VUB kondigde eerder aan een interne orde- en tuchtprocedure op te starten om dezelfde reden. Dierenrechtenorganisatie Gaia stelde zich burgerlijke partij.

Normaal gezien kwam de zaak vandaag voor de raadkamer, maar de zaak werd uitgesteld omdat enkele advocaten bijkomend onderzoek vroegen.