Ooggetuige arrestatie Chovanec: ‘Hij was heel verward maar niet agressief’
Chovanec overleed in een politiecel in Charleroi. Foto: rr

Enkele passagiers die in 2018 naar Slovakije zouden vliegen met hetzelfde toestel als Jozef Chovanec, verklaren dat hij niet agressief was, maar wel erg verward. De politie plukte de 38-jarige man van het vliegtuig omdat hij zijn instapkaart niet wou tonen. Maar het leek er eerder op dat de man niet kon communiceren op dat moment, zegt een ooggetuige tegen VRT NWS.

Er raken steeds meer details bekend over de arrestatie van Jozef Chovanec, de Slovaakse vader die in een cellencomplex in Charleroi in bedwang werd gehouden en later stierf.

Enkele passagiers die mee op het vliegtuig zaten met de Slovaak vertellen aan VRT NWS dat hij niet agressief was, maar wel een verwarde indruk maakte. ‘Hij zat op de eerste rij, of hij had daar waarschijnlijk gewoon plaatsgenomen. En dan kwam de stewardess naar hem en ze vroeg hem om zijn ticket te tonen. Hij kon dat blijkbaar niet doen. In het begin reageerde hij zelfs niet’, vertelt getuige Roman Behúl.

De politie werd erbij gehaald, maar het gesprek aan boord bleef moeilijk verlopen. ‘Ik had de indruk dat hij niet kon communiceren. Hij antwoordde niet. Hij herhaalde alleen maar dat hij recht had op de zitplaats en dat hij het toestel niet zou verlaten’, aldus Behúl.

Uiteindelijk moest Chonavec toch het vliegtuig uit. ‘Ze namen hem mee. Maar hij was niet agressief, hij weigerde niet om met hen mee te gaan. Hij verzette zich niet.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in