De Amerikaanse techondernemer Elon Musk heeft vrijdag een prototype van een computerchip voorgesteld om een elektronische verbinding tot stand te brengen met de hersenen van mensen. Het gaat om een apparaat van zijn neurotechnologiebedrijf Neuralink.

Het prototype is ongeveer zo groot als een muntstuk en wordt in de schedel geplaatst. De chip kan via bluetooth informatie overbrengen tussen neuronen en een smartphone. Voor de implantatie van het apparaat ontwikkelde Neuralink een speciale robot.

Momenteel wordt het prototype uitgetest op varkens. Op lange termijn zien Musk en Neuralink verschillende mogelijke toepassingen bij mensen: van het behandelen van pijn, gezichtsstoornissen en ruggenmergletsels tot het overbruggen van beschadigd zenuwweefsel om iemand die verlamd is weer te kunnen doen stappen, of het bedienen van apparaten met de hersenen.

Musk toont prototype om brein met smartphone te verbinden
Het varken Gertrude kreeg een chip van Neuralink geïmplanteerd Foto: AFP

Musk, de miljardair die ook aan het hoofd staat van elektrische autobouwer Tesla en het ruimtevaartbedrijf SpaceX, gelooft dat mensen in de toekomst hun hersenen aan computers zullen moeten koppelen om artificiële intelligentie te kunnen bijhouden.