Het gemiddelde aantal gerapporteerde nieuwe besmettingen met het coronavirus per dag blijft afnemen in België. De dalende trend is vooral te danken aan de daling in de provincies Antwerpen en Luik. In Brussel stijgt het aantal besmettingen bijvoorbeeld nog.
Dat blijkt uit de dagelijkse cijfers van gezondheidsagentschap Sciensano. Er zijn nu 83.500 besmettingen gerapporteerd in België. Het daggemiddelde in de periode van 18 tot 24 augustus bedroeg 477,1 gevallen. Dat zijn er 7 procent minder dan in de zeven dagen die vooraf gingen. Op de persconferentie zei viroloog Steven Van Gucht dat deze daling op het nationale niveau vooral wordt gedreven door de dalende trends in de provincies Antwerpen en Luik. ‘In Antwerpen werden er de voorbije week 105 nieuwe gevallen per dag opgetekend. Dat is een daling van 16 procent in vergelijking met de week voordien. In de provincie Luik zien we zelfs een daling van veertig procent. Ook in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Namen en Luxemburg zien we dalingen van de weekgemiddelden.’
‘Er zijn echter een aantal regio’s waar de trends wel nog in stijgende lijn zijn. Het hoogste aantal nieuwe gevallen komt nog steeds uit het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest, met 126 nieuwe gevallen per dag’, zegt Van Gucht. ‘Dat is een toename van 8 procent in vergelijking met de week daarvoor.’ De cijfers tonen ook nog toenames in Henegouwen, Vlaams-Brabant, Waals-Brabant en Limburg.
De gegevens van Sciensano geven ook aan dat er in die periode gemiddeld 24,6 mensen per dag werden opgenomen in het ziekenhuis. Dat is een daling van 24 procent. Op provinciaal niveau is deze trend is ook zichtbaar in Antwerpen en Brussel, maar in Vlaams-Brabant, Waals-Brabant en Henegouwen is er een lichte stijging zichtbaar.
Er zijn volgens de laatste cijfers 9.884 mensen overleden aan het virus in België. In periode van 18 tot 24 augustus stierven er gemiddeld 5,7 mensen per dag. Dat is een daling van 44 procent vergeleken met de week daarvoor. ’Het aantal overlijdens is dus teruggevallen tot het niveau van vlak voor de hittegolf’, besluit Van Gucht.
Correctie 28/08: In de inleiding stond verkeerdelijk dat het aantal besmettingen nog stijgt in de provincies West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Namen en Luxemburg. Dit werd aangepast.