Koffiecapsules krijgen tweede leven als fiets dankzij Vélosophy en Nespresso
Foto: Nespresso

De RE:CYCLE-fiets van de Zweedse fietsenmaker Vélosophy ziet er niet alleen bijzonder hip uit, het is ook de meest duurzame fiets die je kunt kopen. Het aluminium kader is gemaakt uit driehonderd gerecycleerde koffiecapsules. Vélosophy werkt daarvoor samen met Nespresso.

Vélosophy is een Zweeds fiets- en lifestylemerk. Ze maken producten die er niet alleen goed uitzien – dat mag je verwachten van Zweeds design – maar ook een positieve impact op de wereld hebben. Dat gebeurt met een heel concrete actie: voor elke fiets die Vélosophy verkoopt, schenkt het er een aan een leerlinge in een ontwikkelingsland.

Duurzaam materiaal

Zoals veel fietsmakers gebruikt Vélosophy aluminium voor zijn fietskaders. Aluminium is een stevig metaal dat tegelijk heel licht is. Een ideaal materiaal dus om fietsen mee te maken. Maar de productie van aluminium kost veel energie. Daarom koos Vélosophy ervoor om zo veel mogelijk met gerecycleerd aluminium te werken.

Aluminium kan namelijk oneindig gerecycleerd worden zonder dat de kwaliteit eronder lijdt. Er zijn twee grote voordelen aan aluminium recycleren. In de eerste plaats moet er minder aluminiumerts ontgonnen worden. Maar vooral: voor de recyclage is 95 procent minder energie nodig dan voor de aanvankelijke productie van nieuw (‘primair’) aluminium. Gerecycleerd aluminium wordt vooral gebruikt voor drankblikjes, schotels voor bereide maaltijden, auto-onderdelen, huishoudtoestellen en raamprofielen.

Koffiecapsules krijgen tweede leven als fiets dankzij Vélosophy en Nespresso
Foto: Nespresso

Fietsen op koffiecapsules

Voor de RE:CYCLE-fiets sloeg Vélosophy de handen in elkaar met Nespresso. De fiets is volledig gemaakt uit gerecycleerde aluminium koffiecapsules van Nespresso. Het aluminium beschermt de aroma’s en versheid van de koffie buitengewoon goed en is na gebruik perfect recycleerbaar. Nespresso heeft daarvoor al 25 jaar een eigen recyclagesysteem. Van driehonderd gerecycleerde capsules wordt zo één nieuwe fiets gemaakt.

De ingezamelde capsules worden naar het recyclagecentrum in Lichtenvoorde (Nederland) gebracht, waar ze gesorteerd worden. Het aluminium (10 procent van het gewicht van de capsule) en het koffiegruis worden van elkaar gescheiden. Het koffiegruis dient als grondstof voor biogas en als compost. Het aluminium wordt gerecycleerd en krijgt een tweede leven, bijvoorbeeld als nieuwe koffiecapsule, drankblikje of fiets.

Koffiecapsules krijgen tweede leven als fiets dankzij Vélosophy en Nespresso
Foto: Nespresso

Gemakkelijker recycleren

Liefhebbers van Nespresso die hun capsules inleveren, helpen dus om van de wereld een betere plek te maken. Daarom zorgt Nespresso ervoor dat het steeds gemakkelijker wordt om gebruikte capsules terug te brengen. Dat kan vandaag in de Nespresso Boutiques in België en Luxemburg, of in de meer dan 1.100 inzamelpunten. Klanten kunnen gebruikte capsules ook meegeven met de bezorgdienst DPD bij het leveren van nieuwe capsules. Capsules kunnen ook ingeleverd worden in de containerparken in Waals-Brabant, in sommige Delitraiteur-winkels en in een aantal Q8-tankstations.

Momenteel wordt zo al 30 procent van de Nespresso-capsules gerecycleerd. Dit percentage neemt elk jaar toe en er is nog ruimte voor groei. “We hebben altijd al de capaciteit gehad om 100 procent van de capsules die in België en Luxemburg verkocht worden te recycleren”, zegt Astrid Haas, Technical & Quality Manager van Nespresso België.

Koffiecapsules krijgen tweede leven als fiets dankzij Vélosophy en Nespresso
Foto: Nespresso

Capsules in de blauwe zak

Om het recyclingpercentage te verhogen, pleit Nespresso ervoor dat koffiecapsules mee zouden mogen in de blauwe pmd-zak, net als aluminium blikjes en spuitbussen. Daarvoor is alleen een technische ingreep nodig.

“Mits een kleine technische aanpassing kunnen de sorteerlijnen voor pmd de gebruikte koffiecapsules automatisch herkennen en scheiden van het andere pmd. Daardoor worden capsules niet langer als schroot beschouwd en komen ze in de juiste recyclagestroom terecht”, legt Astrid Haas uit. “Zo zouden we een veel groter percentage van onze capsules kunnen recycleren, wat natuurlijk ook ecologisch goed nieuws zou zijn. Uiteindelijk blijft het streefdoel dat we al onze koffiecapsules recycleren.”

Nespresso is bereid om te investeren in de nodige aanpassingen van bestaande sorteerinstallaties. Het bedrijf hoopt dat eind 2021 koffiecapsules gewoon in de blauwe zak mogen. Vanuit de blauwe zak krijgt een koffiecapsule dan een tweede leven, misschien wel als een duurzame fiets. En zo is de cirkel rond.

Zo recycleer je een koffiecapsule in vijf stappen

1. De capsules worden afgegeven bij een inzamelpunt.

2. De capsules worden naar het afvalverwerkingscentrum van Nespresso gebracht.

3. Het aluminium en het koffiegruis worden van elkaar gescheiden.

4. Het koffiegruis wordt verwerkt tot biogas en compost.

5. Het aluminium wordt gesmolten en gebruikt om nieuwe voorwerpen te maken.