De orkaan Laura heeft in de Amerikaanse staat Louisiana enorme schade aangericht. Een 14-jarig meisje kwam om het leven. Er wordt gevreesd voor meerdere slachtoffers.

Laura werd woensdagavond opgeschaald naar een orkaan categorie 4, wat staat voor ‘extreem gevaarlijk’. Toen Laura donderdagochtend (Belgische tijd) aan land ging in Louisiana, werden windsnelheden opgetekend tot 195 kilometer per uur. Enkele uren later zwakte de orkaan wat af en werd de categorie eerst bijgesteld naar 3 en vervolgens naar 2. Verwacht wordt dat Laura in de loop van donderdag nog zal afzwakken tot een tropische storm.

In Louisiana en de naburige staat Texas zitten al bijna 500.000 gezinnen en bedrijven zonder stroom. De stroompannes her en der bemoeilijken ook reddingsacties van gestrande reizigers. ‘Maar er is geen elektriciteit, de wegen zijn geblokkeerd of overstroomd… Er is geen manier om bij hen te komen’, aldus een lokale politiewoordvoerder. ‘We moeten hopen dat de situatie in de loop van de dag verbeterd, zodat we onze reddingspogingen kunnen voortzetten.’

John Bel Edwards, gouverneur van Louisiana maakte donderdag melding van een eerste dode in zijn staat. Een 14-jarig meisje kwam om het leven toen een boom op haar huis viel. Volgens de gouverneur zijn er wellicht nog meer slachtoffers en loopt de aangerichte schade aanzienlijk op.

Stormvloed

Eerder hadden al ruim 500.000 Amerikanen van het NHC het bevel gekregen om te evacueren. Volgens het Orkaancentrum kon Laura aan de kust een gevaarlijke stormvloed veroorzaken, met zeewater zes meter hoger dan normaal. Maar daar bleven de buurtbewoners gelukkig van gespaard. De vloed was de helft zo hoog als gevreesd. Wel heeft de storm veel overstromingen veroorzaakt in het laaggelegen kustgebied.

In Louisiana en de naburige staat Texas hadden ze zich voorbereid op het ergste. Als de orkaan zijn snelheid had aangehouden, zou het een van de ergste stormen zijn die ooit heeft gewoed aan de zuidkust van de Verenigde Staten.

Orkaan Laura eist eerste dodelijk slachtoffer