Buitenlandse Zaken past reisadviezen aan: Parijs kleurt voortaan rood
Een romantisch uitje naar de Eiffeltoren is niet langer toegelaten Foto: mh

De Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken heeft de kleurcodes voor verschillende Europese reisbestemmingen aangepast. Steeds meer regio’s kleuren rood en oranje. Onder andere de Franse hoofdstad Parijs is vanaf nu een rode zone.

Wie nog een romantische citytrip naar de lichtstad plande te ondernemen, is eraan voor de moeite. Buitenlandse Zaken heeft vanavond zijn reisadvies geactualiseerd. De Franse hoofdstad Parijs kleurt daarbij rood. Ook de departementen Seine-Saint-Denis, Val-de-Marne, Sarthe, Hérault en Alpes-Maritimes zijn no-go-zones voor de Belg geworden.

Reizen naar deze plaatsen zijn niet langer toegelaten. Wie terugkeert uit een rode zone moet verplicht een test en twee weken quarantaine ondergaan. Heel wat andere Franse regio’s gingen van code groen naar code oranje. Quarantaine en een test zijn daarbij aanbevolen.

Spanje kleurt roder

Ook in Spanje kleurt de kaart roder. De regio’s Cantabrië en La Rioja en de provincies Salamanca, Valladolid en Guadalajara voegen zich bij het al uitgebreide lijstje waarin ook de Spaanse hoofdstad Madrid zich al een tijdje bevindt.

Tot slot is ook voor de dwergstaat Andorra en Roemenië een reisverbod ingesteld. In Kroatië kleuren de provincies Šibenik-Knin en Split-Dalmatië rood. Ook Malta blijft een verboden reisbestemming.

Oranje

Wat de oranje zones betreft, komen er in Duitsland naast de regio’s Darmstadt, Düsseldorf en Arnsberg nog twee bij: Opper-Beieren en Neder-Beieren. In Oostenrijk is ook Salzburg voortaan oranje - de deelstaat sluit aan in het rijtje bij Karinthië, Opper-Oostenrijk, Tirol en Wenen - terwijl Zwitserland nu zestien oranje kantons telt. De kantons Neuchâtel, Schwyz en Zug zijn woensdag aan het lijstje toegevoegd.

In Italië kleurt de noordelijke regio Veneto oranje. Kroatië kent zes bijkomende provincies die oranje zijn gekleurd (Bjelovar-Bilogora, Virovitica-Podravina, Sisak-Moslavina, Primorje-Gorski Kotar, Istrië en Varaždin), het Verenigd Koninkrijk drie extra gebieden (Angus, Dundee en Glasgow) en Slovakije één bijkomende regio (Bratislava).

De kaart van Europa kleurt zo steeds meer oranje en rood. Bij de groene zones zijn geen maatregelen nodig bij terugkeer. Een overzicht vindt u ook op de website van Buitenlandse Zaken.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in