Bij de protesten in de Amerikaanse stad Kenosha zijn twee mensen doodgeschoten. Dat meldt Reuters. De omstandigheden rond de schietpartij zijn nog niet duidelijk, maar de kogels lijken niet te zijn afgevuurd door politieagenten.

Op sociale media zijn video’s te zien, gemaakt door lokale journalisten, waarop schoten te horen zijn en een man met een schotwond in zijn arm te zien is. Een persoon valt op de grond nadat de schoten gehoord zijn.

In de nacht van dinsdag op woensdag kwamen in Kenosha, waar het incident plaatsvond, zo’n 200 demonstranten op straat ondanks de avondklok die eerder werd ingevoerd. Het stadje telt 100.000 inwoners. Voor de derde nacht op rij botsten demonstranten met de autoriteiten. De politie gebruikte rubberkogels en traangas om manifestanten uit elkaar te drijven. Velen van hen gooiden op hun beurt flessen, rotjes, en andere voorwerpen naar agenten.

Twee doden bij protesten in Wisconsin, noodtoestand uitgeroepen
Foto: REUTERS

De protesten vonden plaats uren nadat de Democratische gouverneur van de staat Wisconsin de noodtoestand al had uitgeroepen en de nationale garde had opgeroepen in de hoop de rust te laten weerkeren in het stadje. Het was de derde onrustige avond nadat Jacob Blake, een zwarte man, werd neergeschoten bij een politie-interventie. Hij werd zeven keer in de rug geschoten toen hij in een auto wilde stappen gevolgd door twee agenten. Zijn kinderen zouden op de achterbank hebben gezeten.

Verlamd

Volgens de vader van Blake is die door de schoten verlamd. Er is een wonder nodig vooraleer hij ooit weer zal kunnen lopen, aldus zijn advocaat. ‘Hij vecht voor zijn leven’, zeiden zijn familie en advocaat.

De politie was ter plaatse gekomen na meldingen van huiselijk geweld. De advocaat van Blake, Ben Crump, zegt dat de man een ruzie tussen twee vrouwen probeerde te stoppen. Volgens Crump, die ook de familie van George Floyd – die in mei stierf tijdens een gewelddadige arrestatie – vertegenwoordigt ‘wees niets er op dat Blake gewapend zou geweest zijn’. Het is nog niet duidelijk of wat er net gebeurd is aanleiding gaf tot de escalatie. De politie heeft hierover ook nog niet gecommuniceerd.

Intussen heeft de moeder van Blake dinsdag op een persconferentie opgeroepen tot kalmte. Het vandalisme, de plunderingen en de brandstichtingen ‘zijn geen weerspiegeling van mijn zoon of mijn familie’, klonk het. ‘Als Jacob zou weten van het geweld en de vernielingen zou hij niet tevreden zijn.

De familie zal de agenten die betrokken waren bij de feiten aanklagen, liet advocaat Crump weten. ‘Om overtreders ter verantwoording te roepen’.

‘Ze hebben zeven keer op mijn zoon geschoten. Zeven keer’, zei een emotionele Jacob Blake Sr. ‘Mijn zoon doet er toe. Hij is een mens en hij doet er toe.’