Storm Francis brengt rukwinden tot 100 kilometer per uur
Francis hield dinsdag al stevig huis in Groot-Brittannië (hier de vuurtoren van Newhaven). Foto: AFP

Vooral de kuststreek wordt getroffen door Francis, de storm die sinds dinsdag ons land bereikt heeft. Er worden rukwinden van meer dan 90 kilometer per uur gemeten en de brandweer kreeg al meerdere oproepen voor stormschade binnen.

KMI-weerman David Dehenauw meldde dinsdagavond al dat Francis officieel een storm is, nadat aan het meetpunt Westhinder, een dertigtal kilometer in zee in Belgische wateren, een gemiddelde windsterkte van 9 beaufort is gemeten. Die windsterkte is de voorwaarde om van een storm te spreken.

Het meteorologisch instituut waarschuwde eerder al voor rukwinden bij de doortocht van storm Francis. Aan de kust geldt code oranje, elders in België geldt code geel, met verwachte rukwinden tot 70 à 80 kilometer per uur.

De zwaarste rukwind die tot nu toe is gemeten door het KMI bedroeg 97 km/u in Middelkerke en Zeebrugge, zo meldt KMI-weerman David Dehenauw. In Kleine Brogel werd een windsnelheid van 86 km/u opgemeten, meldt Radio 2-weerman Hugo Mathues. In Cap Gris-Nez, aan de Noord-Franse kust niet ver van de Belgische grens, werd zelfs 126 km/u gemeten.

Stormschade aan de kust

‘Sinds 18 uur dinsdagavond tot 8.30 uur woensdagochtend kreeg brandweerzone Westhoek 22 oproepen binnen’, zegt woordvoerder Kristof Louagie. ‘Ook woensdagvoormiddag krijgen we nog oproepen. De storm is nog niet gaan liggen en tot 16 uur geldt code oranje aan de kust.’

Afgelopen nacht kwamen er vooral oproepen binnen in de regio van Ieper. Sinds de vroege ochtend nemen vooral de oproepen aan de kust toe. Koksijde spant daarbij de kroon met acht oproepen, gevolgd door De Panne met 4 en Veurne met 1.

Er zijn nu ook meldingen van het binnenland in Diksmuide en Lo-Reninge. Meestal gaat het om omgewaaide bomen. Zo versperde een groot exemplaar de weg in de Strandlaan in Koksijde. Deze moest even volledig afgesloten worden tot de brandweer ze had verzaagd. Elders zijn ook enkele luifels aan de kust gaan vliegen of vlogen enkele kleine zaken weg. Grote schade bij bewoners is er voorlopig niet.

Weerman Frank Deboosere waarschuwde al dat de stevige wind nu voor meer overlast zou zorgen, net omdat we net een droge periode achter de rug hebben. ‘Na een lange droge periode verliezen bomen en takken wat van hun stabiliteit. De laatste tijd zagen we daardoor al wat takken tegen de vlakte gaan.’ Hij geeft dan ook de raad om wagens niet onder een boom te parkeren.

Boom blokkeert deur

Francis raast ondertussen ook over Nederland, en veroorzaakt er op verschillende plekken overlast. Onder meer het treinverkeer kampt met de gevolgen van de storm. Zo rijden er woensdagochtend vroeg tussen Amsterdam en Den Helder minder intercity’s door de weersomstandigheden, rijden er geen treinen tussen Boskoop en Gouda door een boom op het spoor en rijden er tussen Breda en Noorderkempen geen treinen door harde wind op de hogesnelheidslijn. Dat heeft gevolgen voor het treinverkeer tussen Antwerpen en Amsterdam.

Verder zijn er bomen omgewaaid in de regio Amsterdam. Op de Oostenburgergracht konden bewoners tijdelijk hun woning niet uit door een grote boom tegen de gevel. Wegen werden afgesloten voor vrachtwagens en auto’s met aanhangwagen. Daarnaast is de N307, de Markerwaarddijk tussen Enkhuizen en Lelystad, afgesloten voor vrachtwagens en voertuigen met een aanhanger vanwege de harde wind, meldt Rijkswaterstaat.

De storm hield eerder al stevig huis in Groot-Brittannië.