Man aangehouden voor doden medegedetineerde
Foto: MDL

De man die dinsdagochtend in de gevangenis van Leuven Hulp een medegedetineerde om het leven heeft gebracht, is door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsbevel geplaatst. Het zou gaan om een 63-jarige man uit Houthalen-Helchteren die in de gevangenis zit op verdenking van minstens twee recente brandstichtingen en voor twee auto-ongevallen, al weigert het Leuvense parket dat voorlopig te bevestigen.

Het slachtoffer zat in de wachtkamer van de gevangenis te wachten op zijn overbrenging naar de Leuvense rechtbank, samen met een medegedetineerde. Die viel hem aan en sloeg hem op het hoofd. De hulpdiensten kwamen ter plaatse, maar het slachtoffer overleed in de gevangenis aan zijn verwondingen.

Zowel het parket van Leuven als dat van Limburg willen voorlopig geen commentaar kwijt over de identiteit van de dader. Het Leuvense parket heeft ondertussen een gerechtelijk onderzoek geopend voor moord.

Maar volgens Het Nieuwsblad gaat het om de dezelfde man die in voorhechtenis zit op verdenking van minstens twee brandstichtingen en van betrokkenheid bij twee ongevallen waarbij één fietser om het leven kwam.

Zo wordt hij verdacht van een brandstichting in de Rijkelstraat in Zolder op 17 augustus. Twee dagen later reed hij een voetganger aan in Houthalen-Helchteren en zou hij die avond ook brand hebben gesticht in een woning in de Stationsstraat in Houthalen. De man wordt er ook van verdacht dat hij op 20 augustus brand gesticht heeft in de woning van een 88-jarige man. Die ochtend reed hij ook een 60-jarige fietser aan in Zonhoven. De fietser overleefde de klap niet.

De 63-jarige zou voor die feiten dinsdag voor de raadkamer in Hasselt verschijnen. Hij verbleef in de hulpgevangenis van Leuven omdat daar een psychiatrische afdeling is.

De zestiger is nu ook voor het incident in de gevangenis onder aanhoudingsbevel geplaatst. Hij zal vrijdag voor de Leuvense raadkamer verschijnen voor de dood van zijn medegedetineerde.