Berlinale gaat genderneutrale prijzen uitreiken
Foto: BELGAIMAGE

Het filmfestival van Berlijn gaat vanaf volgend jaar genderneutrale prijzen uitreiken. Het onderscheid tussen acteurs en actrices verdwijnt dus.

Net zoals andere filmfestivals maakte de Berlinale een onderscheid tussen mannen en vrouwen in hun acteerprijzen. Zo won Paula Beer dit jaar de prijs voor beste actrice, terwijl Elio Germano tot beste acteur werd bekroond. Dat onderscheid valt vanaf de volgende editie weg.

Festivaldirecteurs Mariette Rissenbeek en Carlo Chatrian noemen de genderneutrale prijzen een signaal voor de grotere gevoeligheid van gender in de filmindustrie.

Twee jaar geleden noemde de Belgische regisseur Lucas Dhont gescheiden acteerprijzen voor mannen en vrouwen al niet meer van deze tijd. De jury van een nevencompetitie van het filmfestival van Cannes had toen ook beslist om geen twee acteerprijzen uit te reiken, maar enkel een voor de beste acteerprestatie. En die ging naar onze landgenoot Victor Polster, die in de Vlaamse film Girl van Lucas Dhont een ballerina speelt met het lichaam van een jongen.

De Berlinale van 2021 vindt plaats van 11 tot en met 21 februari. Samen met Cannes en Venetië is het een van de belangrijke filmfestivals.

Het filmfestival van Berlijn zal ondanks de coronapandemie volgens de organisatie plaatsvinden als een ‘fysiek evenement’. ‘We zullen ons houden aan de regels die op dat moment gelden’, zegt een woordvoerster. Mogelijk zullen als gevolg daarvan minder films worden geprogrammeerd, en zullen films vaker worden vertoond.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig