Sneakers van Adidas en Kanye West ‘onrespectvol tegenover islam’
Kanye West put vaker inspiratie uit religie, maar dat wordt hem deze keer niet in dank afgenomen. Foto: AP

Dat de nieuwe sneakers van Kanye West voor Adidas vernoemd werden naar twee islamitische engelen, wordt sterk afgekeurd door een deel van de moslimgemeenschap.

Adidas bracht zaterdag een nieuw paar Yeezy’s op de markt, sneakers ontworpen door Kanye West, en vernoemd naar de islamitische aartsengel Israfil. Volgende maand volgt nog een andere versie van de sneaker, met de naam Asriel, ofwel de islamistische naam voor de engel des doods.

Tot grote woede van een deel van de moslimgemeenschap, die de naamgeving ervaren als heiligschennis, zo blijkt uit negatieve reacties onder de aankondiging op sociale media. ‘Het is onrespectvol om schoenen die bedoeld zijn om op straat te wandelen, te vernoemen naar religieuze figuren’, aldus een petitie die werd opgestart om producent Adidas onder druk te zetten de schoenen alsnog een andere naam te geven.

Voorts worden ook verontschuldigingen geëist, en wordt er gevraagd om eens samen te zitten met de moslimgemeenschap zodat Adidas en West kunnen leren uit hun fout ‘opdat het niet opnieuw gebeurt in de toekomst’. ‘We zijn een belangrijke doelgroep en het is een slechte zakelijke beslissing om hier geen rekening mee te houden’, klinkt het nog.

Andere gebruikers op sociale media wijzen de criticasters erop dat West, die zich enige tijd geleden bekeerde tot het christendom, wel vaker put uit religieuze geschriften om zijn producten naam te geven. Zo bestaan er ook sneakers van zijn hand met de namen Yeshaya en Zyon. Ook zijn eigen zonen kregen met Saint en Psalm elk een religieus geïnspireerde naam.

Schoenzool

Adidas’ grote concurrent Nike maakte vorig jaar overigens iets gelijkaardigs mee. Het design op de zool van een van hun sneakers vertoonde veel gelijkenissen met het Arabische woord voor Allah, oordeelde de moslimgemeenschap. Ook toen werd een petitie opgestart, maar Nike ging niet in op de vraag om het patroon te wijzigen, dat volgens hen ‘een gestileerde representatie’ van het Air Max-logo was.

Adidas heeft nog niet gereageerd op de vraag tot naamswijziging. Het sportmerk, dat sinds 2013 de schoenen van West uitbrengt, is ook niet bevreesd voor een boycot, aangezien elk nieuw model van de sneakers ondanks het hogere prijskaartje toch vlot verkoopt. Vorig jaar zou er voor zo’n 1,3 miljard dollar aan Yeezy-sneakers zijn verkocht.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in