Israël valt opnieuw doelwitten aan in Gazastrook na aanvallen met brandballonnen
Israëlische soldaten proberen een vuur te doven dat ontstaan zou zijn door een Palestijnse brandballon. Als antwoord op die ballonnen viel Israël stellingen van Hamas aan. Foto: AFP

Het Israëlische leger (IDF) heeft zondagnacht stellingen van Hamas aangevallen in de Gazastrook, als antwoord op aanvallen met brandballonnen. Dat zegt het leger.

Volgens het IDF zijn militaire stellingen en ondergrondse infrastructuur van Hamas getroffen. Hamas is de dominante organisatie in de Palestijnse enclave aan de kust. Het Israëlische leger zegt gevechtsvliegtuigen en tanks te hebben ingezet bij de beschietingen.

Sinds 6 augustus bombardeert Israël de Gazastrook bijna dagelijks. Israël zou reageren op raketbeschietingen en aanvallen met brandballonnen vanuit Palestijns grondgebied. Die ballonnen veroorzaakten talrijke branden, klinkt het. Als reactie op die aanvallen sloot Israël ook de visserijzone van de Palestijnse enclave, schortte het land de leveringen van brandstof op en sloot het de grensovergangen met de strook. Dat leidde tot de sluiting van de enige elektriciteitscentrale van de Gazastrook, door gebrek aan brandstof.

Israël, de Verenigde Staten en de Europese Unie beschouwen de Hamas-beweging als een terroristische organisatie. Israël veroverde de Gazastrook op Egypte in de zesdaagse oorlog van 1967. In 2005 trok het land unilateraal zijn leger terug uit het gebied en evacueerde het de nederzettingen. Israël blijft de grenzen van de Gazastrook controleren, samen met Egypte.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig