Tienduizenden mensen zijn in Wit-Rusland opnieuw op straat gekomen om te protesteren tegen president Alexander Loekasjenko, twee weken na de omstreden presidentsverkiezingen. Het vreedzame protest is afgelopen. Videobeelden van Loekasjenko die met een kalasjnikov in de hand uit een helikopter stapt zijn op de staatstelevisie getoond.

De staatstelevisie toonde hoe Loekasjenko, met een kalasjnikov in de hand, uit de helikopter stapte en naar het paleis stapte. Een tijdlang protesteerden een deel van de demonstranten zondag aan het paleis van de president. Na een uur liepen ze weer naar het centrum van Minsk, meldt Reuters. Er zijn voorlopig geen berichten van schermutselingen met de politie.

Tienduizenden burgers kwamen zondag weer samen op het Onafhankelijkheidsplein in Minsk. Ze riepen ‘Uchodi!’ wat zoveel wil zeggen als ‘Hoepel op!’.

De politie waarschuwde via luidsprekers de burgers om niet deel te nemen aan een niet-toegelaten manifestatie. Het protest verliep vreedzaam. ‘Massa-evenementen zijn onwettelijk. Wie eraan deelneemt zal ter verantwoording worden geroepen’, liet het ministerie van Binnenlandse Zaken weten. Ivan Kubrakov, de commandant van de stadsmilitie, zoals de politie in Wit-Rusland genoemd wordt, waarschuwde in een videoboodschap voor ‘provocaties’. Hij vroeg iedereen weg te blijven van manifestaties.

Loekasjenko landt met helikopter aan paleis, tienduizenden op straat in Minsk
Foto: AP

President Loekasjenko had eerder gevraagd om ‘hard op te treden’ tegen protesten. En het ministerie van Defensie zei dat ‘wanneer er ordeverstoringen gebeuren, men ervoor beducht moet zijn dat niet de militie, maar het leger zal optreden’.

In Wit-Rusland wordt al bijna twee weken massaal gedemonstreerd tegen het regime van Loekasjenko. Die heerst al een kwart eeuw met harde hand over de voormalige Sovjetstaat. Boze burgers denken dat op grote schaal verkiezingsfraude is gepleegd om de 65-jarige president in het zadel te houden. Vorige zondag was er ook al zo’n ‘Mars voor de Vrijheid’, met tienduizenden deelnemers.

De Wit-Russische oppositieleider Svetlana Tichanovskaja zei zaterdag in een interview met persbureau Reuters dat Loekasjenko vroeg of laat zal moeten vertrekken.

Het aantal doden bij de protesten in Wit-Rusland is gestegen naar vier. Een 28-jarige man die sinds 12 augustus werd vermist is dood in een park gevonden, meldde het mensenrechtencentrum Wesna. De doodsoorzaak is nog onbekend.