Directeur luchtvaartpolitie moet aftreden na omstreden politieoptreden in Charleroi
Foto: rr

Danny Elst, topman van de luchtvaartpolitie, zet een stap opzij na het debacle op de luchthaven van Charleroi waarbij de Slovaakse Jozef Chovanec omkwam na een politie-interventie. Dat bevestigt de federale politie. Na directeur-generaal André Desenfants is hij de tweede topofficier die aftreedt.

Het grote verschil met Desenfants is dat Elst naast zijn voornemen om zelf een stap opzij te zetten, gelijktijdig een ordemaatregel opgelegd kreeg van de commissaris-generaal, zo vernam Het Nieuwsblad uit goede bron. Elst was op het moment van de feiten de officier van dienst. Hij heeft die arrestatie onder ogen gekregen.

Hij wist van de feiten, of zou het toch moeten geweten hebben. Elst opereerde net onder Desenfants, de nummer twee van de federale politie. Die laatste beweerde dat hij niets wist van de bewuste politie-interventie. Elst, die al vele jaren de luchtvaarpolitie leidde, krijgt vanaf maandag een administratieve functie toegemeten in de dienst middelenbeheer.

Jozef Chovanec (38) stierf in februari 2018 na een politie-interventie waarbij de verwarde en agressieve man op de luchthaven van Charleroi van het vliegtuig werd gehaald. Hij bonkte met zijn hoofd tegen de tralies van de politiecel maar het liep pas helemaal fout toen de politie intervenieerde en hem met vijf manschappen in bedwang probeerde te houden.

Een agente maakte een Hitlergroet, een andere een dansje. Chovanec stierf enkele dagen nadien in het ziekenhuis. De beelden lekten pas onlangs uit. De familie van Chovanec vermoedt dat de Belgische justitie en politie de zaak in de doofpot wou steken.