De uitverkoop van de voorraden van Brantano in 61 winkels heeft zaterdag tot een enorme drukte geleid. Er stonden lange wachtrijen met gezinnen. In Koksijde werd een filiaal zelfs tijdelijk gesloten.

Op verschillende foto’s en filmpjes genomen door klanten en passanten is te zien hoe mensen lange files trotseren in de hoop een paar schoenen te bemachtigen aan een spotprijsje. Onder andere in Wilrijk, Mechelen, Merksem, Dilbeek en Sint-Niklaas waren lange files. ‘Ik sta hier al bijna twee uur’, zei een vrouw helemaal vooraan in de lange rij in Sint-Niklaas. Rond 11 uur stonden er meer dan honderd mensen aan te schuiven voor de winkel. De rij strekte zich uit van de parking tot op de Kapelstraat.

Ook in Torhout was er sprake van een ware volkstoeloop. Burgemeester Kristof Audenaert is niet te spreken over de uitverkoop en laat op Facebook weten dit ongehoord te vinden, zeker in tijden van corona. ‘Ik versta dat het speciale tijden zijn voor de Brantano, maar dit kan beter, veel beter. Zeker als je ziet wat de horeca, sportwedstrijden, scholen, .... allemaal moeten doen. Politie zal vandaag nog verschillende keren langsgaan, maar dit is absoluut niet voor herhaling vatbaar’, staat er te lezen in een Facebookbericht.

De naburige winkeliers waren ook ontevreden over de volkstoeloop. ‘Het zijn solden, wij verkopen niets want iedereen staat hier te drummen voor onze deur en de parking staat ook vol voor Brantano’, zegt een winkelierster aan Radio 1. ‘En kijk al die gezinnen daar toch. Ze staan zo dicht op elkaar. Is er geen corona meer dan als het 75 procent korting is?’

Gesloten deuren

Opvallend: ook voor winkels die niet opengingen, stonden lange wachtrijen. Onder andere in Halle stonden zaterdagochtend heel wat mensen aan te schuiven hoewel de winkel gesloten blijft.

Op de beelden is ook te zien hoe het moeilijk blijft om die anderhalve meter afstand te houden. Mensen staan duidelijk op elkaar gepropt en sommigen komen ook met het hele gezin, wat nog steeds niet toegelaten is. Pas vanaf maandag 24 augustus is funshoppen opnieuw toegelaten en mag er met twee personen gewinkeld worden.

‘Overrompeling stond in de sterren geschreven’

Dat er enorme wachtrijen zouden ontstaan voor de uitverkoop bij schoenenwinkel Brantano, is volgens de vakbonden geen wonder aangezien zij er eerder ook al voor gewaarschuwd hadden. ‘Als die overrompeling het personeel te veel wordt, dan moeten ze niet aarzelen om de winkel even te sluiten’, zegt Sven De Scheemaeker van ACV Puls. De vakbondsman wijst niet alleen met een beschuldigende vinger naar de curatoren, maar ook naar veilinghuis Moyersoen. In Koksijde gebeurde dat ook. De lokale politie Westkust en de werknemers van de Brantano-winkel hebben daar het filiaal tijdelijk uit voorzorg gesloten omdat de social distancing niet kon worden gewaarborgd.

Volgens de vakbonden is er geen overleg geweest over de uitverkoop, waardoor het niet op tijd heeft kunnen waarschuwen dat mensen massaal naar de Brantano-winkels zouden trekken. ‘Dat moest veel eerder gebeurd zijn. Dan hadden we kunnen waarschuwen dat een uitverkoop, zeker een met kortingen vanaf 75 procent, het roofdier in de consument wakker maakt. Zeker in deze coronaperiode moet daarmee rekening gehouden worden. Noch de curator, noch Moyersoen heeft daaraan gedacht.’

Failliete modegroep

Enkele dagen geleden raakte bekend dat de Claes Retail Group, bekend van de winkels JBC en Mayerline, het modemerk CKS en de kindermerken Fred & Ginger en Baker Bridge van het failliete FNG heeft overgenomen.

Ook voor Brantano zou er een oplossing in de maak zijn, maar de communicatie in verband met de overname, wordt verschoven tot eind dit weekend of zelfs pas maandag. Dat heeft alles te maken met de onrust over het zwaar bloedbad dat in de lucht hangt.

Al dagen gonst het gerucht dat de Duitse groep Deichmann – in ons land bekend van de ketens Van Haren en Snipes – maar een veertigtal winkels van Brantano zou overnemen. Dat staat in contrast met eerdere verklaringen van Krein Bons, de ceo van Van Haren, die sprak over ‘alle winkels’. En dat zijn er meer dan 100.