Europese Commissie keurt staatssteun Brussels Airlines goed
Alle lichten staan op groen om Brussels Airlines 290 miljoen euro staatssteun te geven. Foto: blg

Met het groen licht van de Europese Commissie is de laatste stap gezet voor de redding van Brussels Airlines, waarbij ons land 290 miljoen euro op tafel legt voor de noodlijdende luchtvaartmaatschappij.

De Europese Commissie heeft vandaag het licht op groen gezet voor de Belgische overheid om luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines met 290 miljoen euro staatssteun de coronacrisis te helpen overleven. Brussels Airlines, een dochter van het Duitse Lufthansa, krijgt daarbij een lening van 287 miljoen euro (over zes jaar) en een kapitaalinjectie van 3 miljoen euro, waarvoor ons land winstbewijzen krijgt.

‘Brussels Airlines speelt een belangrijke rol op het gebied van banen en voor de connectiviteit van België’, zegt Margrethe Vestager, eurocommissaris voor Mededinging, in een persbericht. ‘De luchtvaartmaatschappij heeft substantiële verliezen geleden door de reisbeperkingen die België en andere landen hebben opgelegd om de verspreiding van het coronavirus tegen te houden. Met deze steun zal België de SN Groep (de holding boven Brussels Airlines, red.) de liquiditeit geven die het dringend nodig heeft om de impact van de huidige crisis te weerstaan.’

Bovendien wordt de Belgische belastingbetaler voldoende vergoed voor het risico die hij neemt, meent de Europese Commissie, en worden voorwaarden opgelegd om oneerlijke concurrentie door de staatssteun te beperken.

Laatste puzzelstuk

Met het groen licht van de Europese Commissie zijn nu alle puzzelstukken gelegd voor de redding van Brussels Airlines, waarbij niet alleen België 290 miljoen euro op tafel legt, maar moedermaatschappij Lufthansa ook 170 miljoen euro in zijn dochter steekt. Eergisteren keurde het Duitse Economisch Stabilisatiefonds ook het reddingspakket al goed.