De Nationale Veiligheidsraad heeft een aantal coronamaatregelen bijgestuurd. Een overzicht.

  • De bubbel van vijf blijft behouden. Met die mensen mag u nauw contact hebben. Buiten de bubbel mogen mensen maximum tien mensen zien zolang ze onder meer de afstandsregels respecteren.
  • Alle leerlingen, van alle onderwijsniveaus, kunnen vanaf 1 september naar school gaan bij een code geel. Bij code geel circuleert het virus nog steeds, maar het is onder controle. Scholen moeten daarbij een aantal maatregelen nemen. Over het hoger onderwijs wordt later nog overlegd.
  • Naar de winkel gaan, kan vanaf maandag met twee en zonder tijdslimiet. Winkels kunnen zelf beslissen om het bij één persoon te houden.
  • De evenementensector krijgt ook weer iets meer ademruimte. Indoor mogen dus weer 200 mensen samenkomen, in open lucht 400. Dat geldt ook voor sportwedstrijden en voor gebedshuizen. Vanaf 1 september wordt de mogelijkheid ingevoerd om een afwijking daarvan aan te vragen.
  • Er worden vanaf nu 50 mensen toegelaten op rouwmaaltijden. De regels van de horeca moeten dan ook gerespecteerd worden.
  • Koppels die gescheiden zijn door de maatregelen en in verschillende landen wonen zullen de grens over mogen. Voorwaarde is dat ze een duurzame relatie hebben. Dan gaat het over mensen die minstens 1 jaar samenwonen en dat kunnen bewijzen. Mensen die niet samenwonen moeten kunnen bewijzen dat ze al twee jaar lang een relatie hebben. Ook mensen die niet getrouwd zijn maar samen een kind hebben kunnen de grens over volgens deze nieuwe maatregel.
  • Mondmaskers blijven in winkels verplicht. Een harmonisering van de regels rond mondmaskers komt er niet. De premier raadt wel aan om altijd een mondmasker op zak te hebben.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig