Op de persconferentie van het crisiscentrum werd er stilgestaan bij het verschil tussen quarantaine en isolatie.

‘Sciensano krijgt veel vragen over de twee termen’, zei viroloog Steven Van Gucht tijdens de persconferentie. ‘Er is wel degelijk een belangrijk verschil.’

Quarantaine

Bij quarantaine is er alleen een vermoeden dat je drager bent van het virus. Dit kan het geval zijn wanneer je bijvoorbeeld op reis bent geweest naar een risicogebied of wanneer iemand in je bubbel besmet is met het nieuwe coronavirus.

‘Het virus is dan mogelijk aan het incuberen, maar we zijn er nog niet zeker van’, licht Van Gucht toe. ‘Mensen in quarantaine vertonen ook geen symptomen. Deze periode duurt maximaal veertien dagen voor de ziekte effectief uitbreekt.’

Wanneer iemand in quarantaine twee negatieve covid-19-testen aflegt, kan de quarantaine vroegtijdig stopgezet worden.

Voor mensen in quarantaine geldt:

  • geen school
  • niet naar kantoor
  • boodschappen aan huis laten leveren

Isolatie

Isolatie geldt enkel voor mensen die wél ziek zijn en ook symptomen hebben. Mensen moeten dan gemiddeld zeven dagen geïsoleerd thuisblijven. Bij ernstige symptomen kan dit langer zijn. De huisarts beslist hoelang deze periode duurt.

Wie zich ziek voelt, moet wegblijven van anderen. ‘Als u een positieve test heeft afgelegd: ga dan naar huis, maar niet met het openbaar vervoer’, zegt Van Gucht.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in