Unizo roept preformateurs op werk te maken van formatie: ‘Falen is geen optie’
Foto: BELGA

Volgens Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van ondernemingsorganisatie Unizo, moeten de preformateurs maandag een doorstart maken in de formatieonderhandelingen, in plaats van de handdoek in de ring te gooien. ‘Falen is geen optie’, zegt hij over de vastgelopen formatiegesprekken.

De federale preformateurs Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS) lieten vrijdag weten hun opdracht voor bekeken houden. Daags voordien hadden de liberalen en de groenen een gezamenlijk persbericht verspreid om zich te verzetten tegen de werkwijze van de preformateurs.

‘Het is niet het ogenblik om de inspanningen te stoppen’, zegt Van Assche. ‘Nu we te maken krijgen met de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog is het tijd om verantwoordelijkheid te nemen. We hebben een regering nodig. En dat is geen praat voor de vaak, geen mantra dat we herhalen na elke verkiezing. Nog nooit hebben we voor zo’n uitdaging gestaan. Het is hoog nodig dat die regering er is.’

Van Assche vindt dat maandag alsnog een doorstart moet worden gemaakt met de onderhandelingen. ‘We stonden zeer ver: er was de “bubbel van vijf”, die maar één formatie tekortkwam voor een meerderheid. En er is een basistekst, die naar wat ik verneem niet te nemen of te laten is, maar een basis is om op voort te onderhandelen. De drempel om aan tafel te schuiven, is dus niet ongelofelijk hoog. Ik roep op om het hoofd koel te houden.’

Of het de politieke partijen aan sense of urgency ontbreekt? ‘Falen is geen optie. We kunnen het niet nog eens proberen. Het is een dwingende opdracht, het land moet bestuurd worden’, aldus Van Assche.

Nieuwe verkiezingen zijn volgens hem evenmin een optie. ‘Dat gaat in se niets oplossen en de polarisering verder vergroten. Die vormt nu al een probleem. We kunnen onze tijd niet meer verliezen met het organiseren van nieuwe verkiezingen en nieuwe snuffelrondes. De moeilijke stap om de twee belangrijkste partijen van het land aan tafel te krijgen, is gezet. Maar dat is nog niet voldoende’, zegt Van Assche, die oproept om dit weekend ‘het stof te laten neerdwarrelen’ en daarna ‘verder te kijken’.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig