Elise Mertens knokt zich naar finale op WTA-toernooi in Praag
Foto: AFP

Elise Mertens (WTA 23) heeft zich op het WTA-toernooi in de Tsjechische hoofdstad Praag (250.000 dollar) geplaatst voor de finale. In de halve finale won de 24-jarige Limburgse met 7-5, 7-6 van de Tsjechische Kristyna Pliskova (WTA 69). Mertens speelt zondag de finale tegen Simona Halep (WTA 2), de voormalige nummer één van de wereld.

Elise Mertens, die in 2019 op de US Open en in Doha haar twee vorige wedstrijden tegen Pliskova telkens in twee sets had gewonnen, was ook in de derde confrontatie met Pliskova te sterk. In haar tweede toernooi nadat het WTA-circuit en omwille van de coronapandemie opnieuw werd opgestart, heeft Mertens de uitschuiver van het tornooi in Palermo uitgewist. In Italië werd ze immers in de eerste ronde uitgeschakeld.

Thriller

In de halve finale in Praag was er bij een 5-3 bonus eventjes concentratieverlies en vocht Kristyna Pliskova zich terug naar 5-5. Maar Mertens stelde daarna orde op zaken en stoomde door naar 7-5 setwinst.

De tweede set was een heuse thriller en werd met een tiebreak beslist. Derde reekshoofd Mertens bleef kalm en pakte op het juiste moment met winners uit. Ze won de tiebreak met 7-4.

Morgen gaat de Limburgse in haar zevende WTA-finale op zoek naar een zesde titel. Mertens neemt het zondag in de finale op tegen de Roemeense Simona Halep, de nummer twee van de wereld in het vrouwentennis. Ze klopte in twee sets (7-6 (7/2), 6-3) haar landgenote Irina Begu (WTA 82).

Elise Mertens is “in de wedstrijden gegroeid”

Vorige week liep het in Palermo nog stevig mis voor Elise Mertens (WTA-23). In haar tweede toernooi na de coronastop doet ze het wel heel erg goed. Zondag speelt ze in Praag (202.250 dollar) de finale tegen de Roemeense Simona Halep (WTA-2).

Elise Mertens knokt zich naar finale op WTA-toernooi in Praag
Foto: BELGA

“Vorige week had ik geen matchritme”, verklaarde de 24-jarige Limburgse het verschil. “Hier ben ik in de wedstrijden gegroeid. De ondergrond ligt me hier ook beter. Die is wat trager en de bal springt minder hoog op. Ik serveer ook beter en heb vertrouwen opgedaan. Ik ben heel tevreden met mijn niveau en hoop dat het in de finale nog wat beter kan.”

“Tegen Kristyna Pliskova (7-5, 7-6) kwam het op enkele puntjes aan. Ik wist dat ik het niet makkelijk ging hebben, want ze heeft een stevige en gevarieerde opslag. Je weet nooit waar ze de bal gaat slaan en de return was dan ook heel belangrijk. In de tiebreak maakte ik wat foutjes (ze kwam 0/3 en 1/4 achter, maar won met 7/4), maar ben ik mentaal wel sterk gebleven.”