Engelse nationale vrouwenploeg haalt Nederlandse succescoach Sarina Wiegman binnen als opvolger voor Phil Neville
Foto: Photo News

De bondscoach van de Nederlandse voetbalvrouwen Sarina Wiegman stapt na de Olympische Spelen van 2021 over naar Engeland, om daar dezelfde functie te gaan vervullen. Dat hebben de Nederlandse en Engelse voetbalbond vrijdag laten weten. Ze volgt volgend jaar bij Engeland Phil Neville op.

De 50-jarige Wiegman maakte in 2014 de overstap van ADO Den Haag naar de Nederlandse bond (KNVB). Na 2,5 jaar als assistent-bondscoach, werd ze in januari 2017 aangesteld als eindverantwoordelijke voor de vrouwen van Oranje. Onder leiding van Wiegman plaatste Oranje zich voor het eerst voor de Olympische Spelen. Ze leidde haar ploeg de afgelopen jaren al naar de Europese titel en een tweede plaats op het WK. Het EK voor vrouwen wordt in 2022 in Engeland afgewerkt. Wiegman wil de komende tijd ook nog kwalificatie daarvoor afdwingen met Oranje.

Wiegman zegt “blij en vereerd” te zijn met de kans die ze krijgt. “Engeland is de bakermat van het voetbal en de nationale bond van het land heeft heel veel bijgedragen aan de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal. Het is geweldig dat ik hier mag werken.”

Voor een terugblik op Oranje is het volgens Wiegman nog te vroeg. “We hebben de laatste jaren ongelooflijke prestaties neergezet, maar wat mij betreft is het nog niet voorbij. We hebben nog twee voorname doelen om te bereiken. Een mooie prestatie neerzetten in Tokio en ons kwalificeren voor het EK van 2022 in Engeland. Ik ben nog lang niet klaar.”

Engelse nationale vrouwenploeg haalt Nederlandse succescoach Sarina Wiegman binnen als opvolger voor Phil Neville
Foto: VI Images / Gerrit van Keulen