Drie verdachten rellen Blankenberge blijven in cel
Foto: Danny Van der Weehe

De aanhouding van twee verdachten van de grote vechtpartij in Blankenberge van afgelopen zaterdag is met een maand verlengd. De derde verdachte, een 18-jarige uit Sint-Gillis, mocht onder voorwaarden vrij. Maar omdat het parket in beroep gaat, blijft hij toch nog achter de tralies. Een vierde verdachte is vrijdag opgepakt.

De Brugse raadkamer oordeelde vrijdagnamiddag dat D.B. (18) uit Jette en M.B. (20) uit Brussel sowieso een maand langer in de gevangenis moesten blijven. A.D. (18) uit Sint-Gillis mocht wel de gevangenis onder voorwaarden verlaten. De jongeman kreeg onder andere een verbod om de komende drie maanden naar de kust te komen. Maar het parket ging daar niet mee akkoord en tekende beroep aan. De Gentse Kamer van Inbeschuldigingstelling (KI) zal binnen twee weken de knoop moeten doorhakken.

De verdachten hebben een gevuld strafblad. Aanvankelijk zeiden ze elkaar te kennen, maar ze ontkenden dat ze samen naar zee waren afgezakt. Aan die verklaring hechtte het parket geen geloof.

Vierde verdachte

De onderzoeksrechter kon vrijdag ook melden dat er een vierde verdachte is aangehouden. Het gaat om een 18-jarige man uit Brussel.

In de loop van de komende dagen en weken kunnen ook nog andere verdachten gearresteerd worden. Speurders analyseren momenteel de beelden om ook andere betrokkenen in het vizier te krijgen.

Werkstraf

Woensdagmiddag moest een minderjarige al voor de Brusselse jeugdrechtbank verschijnen voor zijn rol in de vechtpartij. Hij kreeg een werkstraf opgelegd. De rechter hield er rekening mee dat de jongen nog geen gerechtelijk verleden had.

Parasol

De massale vechtpartij ontstond zaterdag in de late namiddag op het strand van Blankenberge, ter hoogte van de Weststraattrap. Bij het incident waren tientallen amokmakers betrokken. Op beelden is duidelijk te zien hoe de onruststokers zich ook tegen de politie keerden. Daarbij werd een politieman met een parasol te lijf gegaan.

De lokale politie van Blankenberge/Zuienkerke moest de hulp inroepen van meerdere andere politiezones om de gemoederen te bedaren. Uiteindelijk werden zeventien betrokkenen bestuurlijk aangehouden. Drie jongemannen uit het Brusselse werden gerechtelijk van hun vrijheid beroofd. De Brugse onderzoeksrechter besliste maandag om hen aan te houden op verdenking van gewapende weerspannigheid en van opzettelijke slagen en verwondingen met werkonbekwaamheid tot gevolg.