Opnieuw duizenden mensen op straat in Wit-Rusland, verschillende demonstranten vrijgelaten
Foto: EPA-EFE

In heel Wit-Rusland hebben opnieuw duizenden mensen gedemonstreerd tegen de volgens hen frauduleuze presidentsverkiezingen. De autoriteiten hebben zo’n duizend opgepakte demonstranten vrijgelaten, maar er zouden er nog wel 6.000 in de gevangenis zitten. De Baltische staten en Polen willen zich als bemiddelaar opstellen.

Vooral in het centrum en de buitenwijken van de hoofdstad Minsk werd geprotesteerd. Volgens diverse berichten zou het protest van donderdagavond vreedzamer verlopen dan de voorbije dagen, toen duizenden mensen door de veiligheidstroepen hard werden aangepakt en gearresteerd.

In de ex-Sovjetstaat wordt sinds zondag gedemonstreerd tegen de herverkiezing van president Aleksandr Loekasjenko. De manifestanten beschuldigen Loekasjenko van massale verkiezingsfraude met als doel een zesde termijn als president in de wacht te slepen. De 65-jarige Loekasjenko, bijgenaamd de laatste dictator van Europa, leidt Wit-Rusland al 26 jaar met harde hand. Al die tijd onderdrukte hij elke vorm van oppositie.

Sinds zondag werden al ongeveer 7.000 mensen opgepakt. Op sociale media duiken met regelmaat van de klok beelden op waarop te zien is hoe de politie de betogers hardhandig aanpakt. Donderdag werd uit solidariteit met de actievoerders in heel wat overheidsbedrijven het werk neergelegd, en ook heel wat dokters gingen in staking. Overal werden mensenkettingen gevormd en duizenden vrouwen deelden bloemen uit.

Er namen ook enkele journalisten van staatsmedia ontslag uit protest met de huidige gang van zaken. Tot slot verschenen er enkele berichten op sociale media waarin (veiligheids)agenten zeggen hun uniform te hebben verbrand of weggegooid.

Demonstranten vrijgelaten

De Wit-Russische autoriteiten zeggen intussen dat ze meer dan 1.000 opgepakte demonstranten hebben vrijgelaten. Ze zouden wel hebben moeten beloven om niet meer deel te nemen aan ‘niet-toegelaten manifestaties’. Er blijven nog wel 6.000 mensen van hun vrijheid beroofd.

Minister van Binnenlandse Zaken Joeri Karaev heeft zich ook verontschuldigd voor het politiegeweld dat gepleegd werd tegen ‘voorbijgangers’ die niet bij de protesten betrokken waren.

Internationale reactie

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken komen vandaag samen, maar een finaal besluit over sancties wordt pas verwacht na een volgende samenkomst, eind deze maand.

Intussen hebben Litouwen, Letland, Estland en Polen een gezamenlijke verklaring afgelegd waarin ze zich als bemiddelaar aanbieden. Ze roepen op tot een nationale dialoog in Wit-Rusland. De verklaring werd meegedeeld tijdens een persconferentie en daarna door de Litouwse president Gitanas Nausèda op Twitter gezet.

Opnieuw duizenden mensen op straat in Wit-Rusland, verschillende demonstranten vrijgelaten
Demonstranten die werden opgepakt verlaten de gevangenis. Foto: AFP