Apple en Google verwijderen spel Fortnite uit hun appwinkel

Zowel Apple als Google hebben de videogame Fortnite uit hun appwinkels verwijderd omdat het spel een eigen betaalsysteem had ontwikkeld. Ontwikkelaar Epic Games leek hierop voorbereid en gaat juridische stappen nemen.

Wie het populaire spel Fortnite nog wil downloaden op Apple- of Google-apparaten, zal dat niet meer op de vertrouwde manier kunnen. Het spel werd immers verwijderd uit de appstores van beide techreuzen.

Dat gebeurde nadat Epic Games, het bedrijf achter Fortnite, een eigen betaalmethode in het spel had geïntroduceerd. Daar konden spelers muntjes kopen voor in het spel, waarbij ze minder betaalden dan via de officiële methodes die Apple en Google voorschrijven. Allebei vragen ze namelijk 30 procent van iedere transactie.

Apple krijgt tussen de 15 en 30 procent van alle ‘in-app’ aankopen, met maar een paar uitzonderingen. Fortnite is daar niet één van. ‘De richtlijnen zien toe op een gelijke behandeling voor alle ontwikkelaars en maakt de Appstore veilig voor alle gebruikers’, aldus Apple. Pas als het betaalsysteem weer aan de regels van Apple voldoet, zal het weer beschikbaar zijn via hun online winkel.

Klacht

Epic Games moet geweten hebben dat het de regels verbrak en kort nadat de twee bedrijven Fortnite hadden verwijderd, diende de spelletjesmaker een klacht in wegens misbruik van hun monopoliepositie. In de aanklacht tegen Apple haalde Epic een bekende reclame van de iPhonemaker uit 1984 aan, waarin Apple zich als uitdager presenteerde tegen een dreigende overheersing van IBM op de computermarkt. Ook had Fortnite al een filmpje klaar dat die reclame parodieert. In de aanklacht tegen Google richt het gamesbedrijf zijn pijlen op het bekende motto van de zoekgigant uit zijn vroegste dagen: Don’t Be Evil.

‘Epic Games heeft het monopolie van de Appstore uitgedaagd. Uit wraak heeft Apple Fortnite van een miljard toestellen geblokkeerd. Sluit je aan en voorkom dat 2020 1984 wordt’, zo sluit de video af. Fortnite is altijd gratis te downloaden geweest en immens populair sinds het gelanceerd werd in 2017.

Achterpoortje

Dat het spel niet meer gedownload kan worden bij Apple en Google betekent niet dat spelers van Fortnite het spelletje niet meer kunnen starten, wel dat er geen nieuwe spelers meer bij kunnen. Epic kan Fortnite op zowel iOS als Android ook niet meer van updates voorzien.

Op Android, het besturingssysteem van Google, zijn overigens wel nog andere mogelijkheden om het spelletje te downloaden. De meest voor de hand liggende manier is rechtstreeks via de site van Fortnite.

Waarschuwing

Epic gokt erop dat het door de populariteit van Fortnite een drukmiddel heeft bij Apple en Google. Het heeft zijn spelers al gewaarschuwd dat ze door de verwijdering mogelijk het volgende seizoen van Fortnite niet kunnen spelen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig