‘Popcornonweer’ trekt over Vlaanderen
Foto: GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Vanmiddag trekt een ‘popcornonweer’ over Vlaanderen, zegt Nicolas Roose van NoodweerBenelux, gespecialiseerd in risico-analyse tijdens onweer, hagel, sneeuw en stormweer. Popcorn?

‘Je mag er je klok niet op gelijk zetten, maar naar alle waarschijnlijkheid begint het onweer zo rond 15 uur’, zegt Nicolas Roose. ‘De eerste onweders verwachten we aan de Frans-Belgische grens, in de regio van het zuiden van West-Vlaanderen en Henegouwen. Vanaf daar zal de onweerszone richting noorden en Nederland trekken. De Ardennen blijven allicht gespaard.’

Roose spreekt over ‘popcornonweer’. Wat is dat eigenlijk? ‘Het zullen heel lokale buien zijn. We spreken dan van pulse- of popcorn-onweders’, legt Roose uit. ‘Net zoals je bij popcorn niet weet welke korrel er het eerst popt, valt nu ook niet te voorspellen welke stapelwolk er als eerste tot een bui uitgroeit. We weten wel dat die buien behoorlijk fel worden met een neerslag tot 30 liter per m² en zelfs meer wanneer de bui niet beweegt en dus op één en dezelfde plek neerkomt.’

Ook hagelstenen zijn mogelijk, met mogelijk een diameter van één tot twee centimeter.

De buien starten allicht vanaf 15 uur en wanneer de zon ondergaat, zullen ze in kracht afnemen. Want hitte is een belangrijke voedingsbron voor buien naast luchtvochtigheid, die momenteel vanuit Frankrijk wordt aangevoerd.

Morgen koeler

Vrijdag nemen de temperaturen een duik naar 25 graden en zijn meer verspreide buien mogelijk. ‘Maar dat betekent nog niet het einde van de actuele hittegolf (maxima in Ukkel halen gedurende minstens 5 opeenvolgende dagen van ten minste 25 graden, met op minstens 3 dagen 30 graden), want NoodweerBenelux ziet de temperaturen na vrijdag weer stijgen.

Eerder deze week waren er al stevige hitte-onweders in ons land.