Redders in Oostende hijsen rode vlag: ‘Te weinig respect voor onze job’
Foto: dji

De Oostendse redders hebben donderdagochtend uit protest de rode vlag gehesen. Na overleg met de redders roept de stad Oostende op tot meer respect voor de strandredders.

De zee is kalm, de zon schijnt: perfecte condities om te zwemmen in de zee. Maar in Oostende was dat donderdagmorgen verboden. De redders hadden bij aanvang van hun dienst uit protest de rode vlag gehesen. Zo willen ze een signaal geven.

Volgens de reddingsdienst houden heel wat strandgangers zich niet aan de coronaregels, zijn ze agressief, en negeren ze de signalen om in bewaakte zones te zwemmen.

‘We kunnen ons werk niet meer veilig uitoefenen’, zegt adjunct-hoofdredder Bjorn Vermeulen aan Radio 2 West-Vlaanderen. ‘Er is veel agressie op het strand, strandgasten houden zich niet aan de coronamaatregelen. Dit kan echt niet meer.’

De redders vrezen ook dat ze besmet zullen raken als de strandgangers geen afstand bewaren. ‘Badgasten komen vaak iets vragen aan de redders, maar ze houden geen afstand en dragen geen mondmasker.’

De aanleiding van de actie is een discussie met toeristen die gisteren uit de hand was gelopen. ‘Een van onze redders werd fysiek aangevallen en in het water geduwd’, zegt Vermeulen aan Het Laatste Nieuws.

Spoedoverleg

Rond 13 uur werd de rode vlag opnieuw vervangen door een groene. De redders hadden intussen een overleg met het stadsbestuur en de politie.

De stad Oostende roept iedereen nu uitdrukkelijk op om respect te tonen voor het essentiële werk van de reddingsdiensten en de richtlijnen van de redders strikt na te leven. Ook verzekerde de lokale politie tijdens het overleg dat ze steeds klaarstaat om de redders bijstand te bieden waar nodig.

Op vraag van de redders zal Oostende extra leden van het zomerteam inzetten op het strand. Zij zullen de redders ondersteunen bij het zoeken naar verloren gelopen kinderen en meehelpen om strandgangers te sensibiliseren rond de mondmaskerplicht, afstand en verboden zwemplaatsen. Het zomerteam zal extra verdwaalbandjes uitdelen, op het strand, maar ook aan het station aan de dagjestoeristen die met de trein aankomen.